Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia hudební vědy 2 (KMU / ÚHVK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / ÚHVK2 - Úvod do studia hudební vědy 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Syntetické disciplíny muzikologie 1. Hudební teorie. Předmět, cíle a metody disciplíny. Dějiny české i evropské hudební teorie. Přehled hlavních osobností a jejich stěžejních prací.2. Syntetické disciplíny muzikologie 2. Hudební historiografie. Předmět, cíle a metody disciplíny. Dějiny české i evropské hudební historiografie. Přehled hlavních osobností a jejich stěžejních prací.3. Syntetické disciplíny muzikologie 3. Etnomuzikologie. Předmět, cíle a metody disciplíny. Dějiny české i evropské etnomuzikologie. Přehled hlavních osobností a jejich stěžejních prací.4. Dílčí aspektové disciplíny muzikologie 1. Hudební akustika, organologie, teorie a dějiny notace. Předmět, cíle a metody disciplíny. Dějiny české i evropské hudební akustiky, organologie a teorie a dějin notace. Přehled hlavních osobností a jejich stěžejních prací.5. Dílčí aspektové disciplíny muzikologie 2. Hudební estetika. Předmět, cíle a metody disciplíny. Dějiny české i evropské hudební estetiky. Přehled hlavních osobností a jejich stěžejních prací.6. Dílčí aspektové disciplíny muzikologie 3. Hudební sociologie. Předmět, cíle a metody disciplíny. Dějiny české i evropské hudební sociologie. Přehled hlavních osobností a jejich stěžejních prací.7. Dílčí aspektové disciplíny muzikologie 4. Hudební psychologie a hudební pedagogika. Předmět, cíle a metody disciplíny. Dějiny české i evropské hudební psychologie a hudební pedagogiky. Přehled hlavních osobností a jejich stěžejních prací.8. Nově krystalizující disciplíny 1. Teorie a dějiny NAH. Předmět, cíle a metody disciplíny. Dějiny české i evropské teorie NAH. Přehled hlavních osobností a jejich stěžejních prací.9. Nově krystalizující disciplíny 2. Teorie a dějiny hudební intepretace, hudební sémiotika. Předmět, cíle a metody disciplíny. Dějiny české i evropské teorie hudební interpretace a hudební sémiotiky. Přehled hlavních osobností a jejich stěžejních prací.10. Prakticko-aplikační vyústění oboru. Hudební kritika, hudební popularizace, hudební praxeologie, muzikoterapie. Předmět, cíle a metody disciplíny. Dějiny české i evropské hudební kritiky a popularizace, hudební praxeologie a muzikoterapie. Přehled hlavních osobností a jejich stěžejních prací.11. Základní estetické kategorie 1. Estetická funkce, umění, umělecké dílo.12. Základní estetické kategorie 2 Kultura, hudební kultura, lidová, masová a populární hudební kultura.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu student:- chápe rozsah předmětu vědního oboru muzikologie, - zná systematiku oboru, předmět a metody jednotlivých disciplín hudební vědy, - má přehled o stěžejní literatuře jednotlivých oblastí hudební vědy.Student je schopen najít spolehlivý informační zdroj k problémům dílčích disciplín hudební vědy. Student:- se bude orientovat v jednotlivých oblastech hudební vědy, v jejich vývoji i aktuálních trendech, - bude schopen své poznatky využít v dalších hudebně teoretických, historických i systematických kurzech studijního plánu Katedry muzikologie.

Literatura

Kol. autorů:. Hudební věda I-III. Praha 1988. Poledňák, I - Fukač, J.:. Úvod do studia hudební vědy. Olomouc 1995. Dahlhaus, Carl (ed.). Einführung in die systematische Musikwissenschaft. Köln 1971, 1988. Elschek, Oskár. Hudobná vedy súčasnosti. Systematika, teória, vývin. Bratislava 1984. Nicole Schwindt-Gross. Musikwissenschaftliches Arbeiten. Hilfsmittel-Techniken-Aufgaben. Kassel 1992. Fukač, J. O studiu hudební vědy. Praha, 1964. Příslušná hesla v muzikologických encyklopediích. Racek, Jan. Úvod do studia hudební vědy. Praha 1949. Kresánek, Jozef. Úvod do systematiky hudobnej vedy. Bratislava 1980.

Požadavky

Před zahájením kontaktní výuky je student povinen prostudovat:- propedeutické skriptum Úvod do studia hudební vědy autorů I. Poledňáka a J. Fukače a- metodickou příručku dr. Stratilkové Průvodce ke studiu Úvodu do studia hudební vědy autorů I. Poledňáka a J. Fukače.

Garant

doc. PhDr. Lenka Křupková, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Lenka Křupková, Ph.D.