Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia hudební vědy 1 (KMU / ÚSHK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / ÚSHK1 - Úvod do studia hudební vědy 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Cíle, předmět, metody muzikologie jako moderní vědy. Vztahy muzikologie k jiným (příbuzným) vědním oborům.2. Definice hudby, výklad pojmů hudba resp. musica.3. Muzikologická pracoviště v ČR4. Propedeutická muzikologická literatura a problematika muzikologické systematiky5. Vývoj reflexe hudby do zrodu moderní hudební vědy v 19. století - antická hudební teorie atd. až po Kiesewettera či Ambrose.6. Vytváření vědeckého zájmu o hudbu (hudební kritika a žurnalistika, historický výzkum, přírodovědně orientovaný výzkum, hudebně etnologický výzkum). Základní inovační proudy vytvářející paradigma muzikologie7. Hudební věda v 19. st. Velké zakladatelské osobnosti moderní muzikologie, zejména osobnosti a dílo G. Adlera a H. Riemanna.8. Hlavní vývojové rysy, směry a osobnosti světové muzikologie po Riemannovi a Adlerovi9. Zrod české hudební vědy. Zakladatelské osobnosti - Hostinský, Nejedlý, Helfert. Česká hudební věda ve 20. a 21. st.10. Heuristika. Základní pravidla heuristické práce v muzikologii. Pramenná základna muzikologie, vztah pramene a literatury. Primární prameny v muzikologii.11. Odborné zpřístupnění pramenů, ediční techniky - orientace v základních edičních projektech.12. Sekundární prameny. Přehled stěžejní světové i domácí muzikologické literatury, stěžejních hudebně lexikografických prací13. Muzikologická dokumentace (knihovny, archivy, sbírky, muzea), oblasti a způsoby muzikologické dokumentace, dokumentační projekty.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu student chápe rozsah předmětu vědního oboru muzikologie, je obeznámen se základními metodami historické i systematické hudební vědy a zná systém oboru.Student:- dokáže uplatnit postupy hudebně historických procedur v práci s prameny;- spolehlivě se orientuje v terénu muzikologické práce a - je schopen vyhledat informační zdroj k různým oblastem muzikologie. Student bude schopen aplikovat teoretické znalosti metodologie hudební vědy v prvních samostatných seminárních pracích v Prosemináři hudební vědy a následně v seminářích k jednotlivým etapám dějin hudby či v předmětech systematické muzikologie.

Literatura

Kol. autorů:. Hudební věda I-III. Praha 1988. Poledňák, I - Fukač, J.:. Úvod do studia hudební vědy. Olomouc 1995. Poledňák, I - Fukač, J.:. Úvod do studia hudební vědy. Olomouc 1995. Olomouc, 1995. Dahlhaus, Carl (ed.). Einführung in die systematische Musikwissenschaft. Köln 1971, 1988. Elschek, Oskár. Hudobná vedy súčasnosti. Systematika, teória, vývin. Bratislava 1984. Nicole Schwindt-Gross. Musikwissenschaftliches Arbeiten. Hilfsmittel-Techniken-Aufgaben. Kassel 1992. Fukač, J. O studiu hudební vědy. Praha, 1964. Příslušná hesla v muzikologických encyklopediích. Racek, Jan. Úvod do studia hudební vědy. Praha 1949. Kresánek, Jozef. Úvod do systematiky hudobnej vedy. Bratislava 1980.

Požadavky

Před zahájením kontaktní výuky je student povinen prostudovat:- propedeutické skriptum Úvod do studia hudební vědy autorů I. Poledňáka a J. Fukače a - metodickou příručku dr. Stratilkové Průvodce ke studiu Úvodu do studia hudební vědy autorů I. Poledňáka a J. Fukače.

Garant

Mgr. Jan Blüml, Ph.D.doc. PhDr. Lenka Křupková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Blüml, Ph.D.doc. PhDr. Lenka Křupková, Ph.D.