Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia hudební vědy 2 (KMU / ÚSHK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / ÚSHK2 - Úvod do studia hudební vědy 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Disciplína se zabývá cíly, předmětem, metodami oboru, přináší nástin jeho dějin (trendy, koncepce, osobnosti, základní spisy), uvádí do systematiky oboru a jeho jednotlivých disciplín, obírá se "terénem" muzikologické práce (viz problematiku heuristiky, dokumentace, lexikografie atp.)Tematické okruhy:- systematika hudební vědy- disciplíny muzikologie - syntetické disciplíny, dílčí aspektové disciplíny, nově krystalizující disciplíny, prakticko-aplikační vyústění oboru

Získané způsobilosti

Orientace v předmětu, metodách a cílech hudební vědy, pochopení systematiky oboru. Orientace v oblastech muzikologovy práce.

Literatura

Kol. autorů:. Hudební věda I-III. Praha 1988. Poledňák, I - Fukač, J.:. Úvod do studia hudební vědy. Olomouc 1995. Dahlhaus, Carl (ed.). Einführung in die systematische Musikwissenschaft. Köln 1971, 1988. Elschek, Oskár. Hudobná vedy súčasnosti. Systematika, teória, vývin. Bratislava 1984. Nicole Schwindt-Gross. Musikwissenschaftliches Arbeiten. Hilfsmittel-Techniken-Aufgaben. Kassel 1992. Fukač, J. O studiu hudební vědy. Praha, 1964. Příslušná hesla v muzikologických encyklopediích. Racek, Jan. Úvod do studia hudební vědy. Praha 1949. Kresánek, Jozef. Úvod do systematiky hudobnej vedy. Bratislava 1980.

Požadavky

Zpracování písemné práce na zadané téma. Písemný test.

Garant

doc. PhDr. Lenka Křupková, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Lenka Křupková, Ph.D.