Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia uměnověd (KMU / USU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / USU - Úvod do studia uměnověd, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cyklus přednášek představuje úvodní vhled do klíčových uměnovědných a estetických kategorií. Zvláštní pozornost je věnována klíčovým teoriím z oblasti sociálních věd a kulturálních studií.Tematické okruhy:1. Vymezení předmětu uměnovědných studií.2. Co je věda?3. Vysvětlení estetická funkce.4. Definice umění.5. Problém uměleckého díla.6. Pole umělecké kritiky.7. Kategorie vkusu.8. Co je kultura?9. Stručný přehled teorií umění.10. Úvod do masová kultury.11. Úvod do populární kultury.12. Co je postmoderní kultura?

Získané způsobilosti

Orientace v klíčových uměnovědných, estetických a sociálně vědných kategoriích. Student bude schopen aplikovat teoretické znalosti teorie umění v prvních samostatných seminárních pracích v Uměnovědném prosemináři a následně v seminářích teorie a dějin umění.

Literatura

Mukařovský, Jan. : Estetická funkce, norma a hodnota jako sociální fakty. In: (týž) Studie I. Brno 2000. Volek, Jaroslav. Kapitoly z dějin estetiky. Praha, 1969. Culler, Jonathan. Krátký úvod do literární teorie. Brno, 2002. Welsch, Wolfgang. Naše postmoderní moderna. Praha 1994. Weber, Max. "Objektivita" sociálněvědního a sociálněpolitického poznání. In: Weber, M., Metodologie, sociologie a politika. Praha 1998. Mukařovský, Jan. Pojem celku v teorii umění. In: (týž) Studie I. Brno 2000. Soukup, Václav. Přehled antropologických teorií kultury. Praha 2000. Adorno, Theodor W. Resumé o kulturním průmyslu. ECO, Umberto. Skeptikové a těšitelé. Praha: Svoboda, 1995. Weber, Max. Smysl "hodnotové neutrality" v sociologických a ekonomických vědách. In: Weber, M., Metodologie, sociologie a politika. Praha 1998, s. 64-108. Chvatík, Květoslav. Strukturální estetika. Brno 2001. Mukařovský, Jan. Umění. In: (týž) Studie I. Brno 2000. FISKE, John. Understanding Popular Culture. London: Unwin Hyman, 1989. Murphy, Robert F. Úvod do kulturní a sociální antropologie. Praha 2004. Volek, Jaroslav. Základy obecné teorie umění. Praha 1968. Bourdieu, Pierre. Distinction. A Social Critique of the Judgement of Taste, London: Routledge, 1984. Ingarden Roman. Umělecké dílo literární . Praha 1989. McQUAIL, Denis. Úvod do teorie masové komunikace. Praha 2007.

Požadavky

1. Vypracování referátu: "Tvůrci estetických a uměnovědných teorií". Prezentace hlavních teoretických tezí zvolené osobnosti: Platón, Aristoteles, Svatý Augustinus, René Descartes, Johann Joachim Winckelmann, Denis Diderot, Immanuel Kant, Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Artur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche, Hippolyte Taine, Theodor W. Adorno, Ernst Gombrich, Umberto Eco, Michail Bachtin, Otakar Hostinský, Jan Mukařovský, Jaroslav Volek, Květoslav Chvatík. Rozsah 9000 znaků.

Garant

doc. PhDr. Lenka Křupková, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Lenka Křupková, Ph.D.