Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny jazykovědy (KOL / 92BDJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOL / 92BDJ - Dějiny jazykovědy, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:1) Historiografie jazykovědy: co s tím?2) Pániniho gramatika: mezi jógou a počítačem3) Kdo to byl grammatikos a příběh jednoho mýtu4) Gramatika zapřažená za filozofii: případ středověk5) Jak si vysnít univerzální jazyk6) O zvířatech, rostlinách, geologii a životě jazyků: model jazykovědy pro první polovinu 19. století7) Ve víru diskuzí: teoretické spory v půli 19. století8) Starý řád v troskách: fin de si?cle a čekání na strukturalismus9) Kurs určuje kurz: práce Ferdinanda de Saussure v historickém kontextu10) Není strukturalismus jako strukturalismus: o jednom mimořádném pojmu struktury narozeném v Rusku a vychovaném v Praze11) Válka, filozofie a matematika proti strukturalismu: generativismus mění kurz12) Kognice a konstrukce: na prahu 21. století

Získané způsobilosti

(1) Pravidelná příprava / četba zadané literatury / aktivní diskuse(2) Úspěšné absolvování testu

Literatura

Koerner, E. F. K. - Asher, R. E. Concise History of the Language Sciences. Oxford, 1995. Černý, J. Dějiny lingvistiky. Olomouc: Votobia, 1996. ISBN 8085885964.nullLepschy, G. (ed.). History of linguistics. Volume 1: The eastern traditions of linguistics. Longman 1994. Davies, A. M. History of linguistics. Volume 4: Nineteenth century linguistics. 1998. Lepschy, G. (ed.). History of linguistics. Volume 2: Classical and medieval linguistics. 1994. Koerner, E. F. K. Practicing Linguistc Historiography. Selected Essays. Amsterdam / Philadelphia, 1989. Law, V. The history of linguistics in Europe. From Plato to 1600. Cambridge, 2008. Helbig, G. Vývoj jazykovědy po roce 1970. Praha, 1991.

Garant

Mgr. Marek Nagy, Ph.D.