Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filosofie fyziky (KOL / 92BFF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOL / 92BFF - Filosofie fyziky, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz se soustřeďuje na v českém filosofickém prostředí opomíjenou tematiku filosofie fyziky. Účastníci budou seznámeni s genezí základních fyzikálních pojmů (hmota a hmotnost, energie a hybnost, princip a zákon, ad.), problematikou fyzikálních kvantit a konstant, symetrií a zákonů zachování, narušení symetrií, determinismu (na příkladu obecné teorie relativity), indeterminismu (na příkladu kvantové mechaniky) a fyzikální kosmologie.

Získané způsobilosti

Porozumění konceptuální výstavbě fyziky

Literatura

Heisenberg, W. Fyzika a filosofie. Praha, 2000. Stewart, I. Hraje Bůh kostky?: nová matematika chaosu. Praha, 2009. Einstein, A. Jak vidím svět. Praha, Nakladatelství Lidové noviny, 1993. Coveney, P., Highfield, R. Mezi chaosem a řádem. Praha, Mladá fronta, 2003. Stewart, I. Odsud až do nekonečna. Praha, 2006. Green, B. Struktura vesmíru: Čas, prostor a povaha reality. Praha, 207.

Požadavky

(1) Pravidelná účast(2) Pravidelná příprava / četba zadané literatury

Garant

Mgr. Lukáš Zámečník hadwiger, Ph.D.