Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny české lingvistiky (KOL / DEJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOL / DEJ - Dějiny české lingvistiky, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

(1)-(3) Gramatika Jana Gebauera a gramatiky před Janem Gebauerem.(4) Spisovná čeština a jazyková kultura(5) Poválečná kritika strukturální lingvistiky (konceptuálně na příkladu problematiky jazykové dynamiky)(6) Inspirace lingvistiky teorií informace a komunikace, podoby matematizace lingvistiky v českém prostředí(7)-(8) Základy synchronní mluvnice češtiny; koncepční fundamenty(9) Procesuální pojetí jazyka aneb kam se vlna obrací(10) Problematika korpusové lingvistiky. Představení(11) Lexikální sémantika kognitivní lingvistiky. Co na srdci to na jazyku(12) Problematika normy v české lingvistice. Historie a aktuální situace

Získané způsobilosti

Obeznámenost se dějinami moderní české lingvistiky

Literatura

Gebauer, J., & Páta, J. (1913). Dra Jana Gebauera Česká mluvnice pro vyšší školy obchodní (obchodní akademie) a příbuzné ústavy. V Praze: Nákladem České grafické akc. společnosti "Unie". Pleskalová, J., Krčmová, M., Večerka, R., & Karlík, P. (2007). Kapitoly z dějin české jazykovědné bohemistiky. Praha: Academia. Kořenský, J. (1984). Konstrukce gramatiky ze sémantické báze. Praha: Academia. Čermák, F., & Blatná, R. (2006). Korpusová lingvistika - stav a modelové přístupy. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny. Havránek, B., & Weingart, M. (1932). Spisovná čeština a jazyková kultura. Praha: Melantrich.

Požadavky

(1) Pravidelná příprava / četba zadané literatury / aktivní diskuse(2) Úspěšné absolvování testu a kolokvia

Garant

prof. PhDr. Jiří Černý, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jiří Černý, CSc.Mgr. Dan Faltýnek, Ph.D.