Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny lingvistiky (KOL / DLING)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOL / DLING - Dějiny lingvistiky, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

(1) Historiografie jazykov.dy: Co s ni?!(2) My.leni o jazyce a kultura (p.ipad indicke gramatografie)(3) Mezi formou a vyznamem (p.ipad antickych gramatik)(4) Jazyk jako zrcadlo mysli a sv.ta (p.ipad modistickeho lingvistickeho aristotelismu)(5) Jazykov.da a pojem spravnosti (p.ipad renesan.ni regulace)(6) Pojem znaku v my.leni o jazyce (barokni okouzleni)(7) K p.irodov.dnym metaforam v lingvistice (p.ipad jazyka jako organismu)(8) Pojem zakona v jazykov.dnem my.leni (p.ipad mladogramatismu)(9) Jak existuje jazyk? (p.ipad fin de siecle)(10) Vztah synchronie a diachronie (p.ipad de Saussure)(11) K pojm.m struktury a u.elu (p.ipad pra.ske .koly)(12) Deskriptivni a explana.ni p.istup (p.ipad TGG)(13) Teorie versus data (p.ipad korpusove lingvistiky)

Získané způsobilosti

Studenti se orientují v základním vývoji jazykovědného myšlení a elementární metodologii jehovýzkumu: znají určující teorie, osobnosti, pojmy a díla.Dokážou přiměřeně epistemologicky kontextualizovat jazykovědné poznatky.Ovládají práci s historickým textem ? základy kritického čtení textu.19V kombinaci s předmětem Dějiny české lingvistiky jsou schopni

Literatura

Koerner, E. F. K. - Asher, R. E. Concise History of the Language Sciences. Oxford, 1995. Černý, J. Dějiny lingvistiky. Olomouc, 1996. nullLepschy, G. (ed.). History of linguistics. Volume 1: The eastern traditions of linguistics. Longman 1994. Lepschy, G. (ed.). History of linguistics. Volume 2: Classical and medieval linguistics. Longman 1994. Lepschy, G. (ed.). History of linguistics. Volume 3: Renaissance and Early Modern Linguistics. 1997. Davies, A. M. History of linguistics. Volume 4: Nineteenth century linguistics. 1998. Pleskalová, J. et all. Kapitoly z dějin české jazykovědné bohemistiky. Praha 2007. Praha, 2007. ISBN 978-80-200-1523-5.Taylor, T. J - Harris, R. Landmarks In Linguistic Thought: The Western Tradition from Socrates to Saussure. Taylor & Francis 1997. Law, V. The history of linguistics in Europe. From Plato to 1600. Cambridge, 2008. Helbig, G. Vývoj jazykovědy po roce 1970. Praha, 1991.

Požadavky

(1) pravidelná účast (80 %)(2) aktivita na seminářích a plnění průběžných úkolů (příprava na hodiny ? četba textů a řešenípřipojeného zadání)(3) zápočtový test (min. 70 %)

Garant

prof. PhDr. Jiří Černý, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jiří Černý, CSc.Mgr. Dan Faltýnek, Ph.D.Mgr. Marek Nagy, Ph.D.