Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikon: kognitivní perspektiva (KOL / LKP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOL / LKP - Lexikon: kognitivní perspektiva, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Co je to lexikální sémantika: ohledání prostoru a základní pojmyvymezení pojmu lexikologie a lexikální sémantika, předestření možné klasifikace teorií a modelů, přehled topoi v lexikálněsémantickém výzkumu z hlediska teorie lexikálního významu, otázka jednotek popisu2. Opozice, relace a lexikální pole: strukturální sémantikastrukturalismus v lexikální sémantice ? obsah a metoda, relační přístup k významu, otázka delimitace a diskrétnosti, redukcionismus3. Komponentová analýza významu: generativistická a strukturalistická variantamodel komponentové analýzy a jeho zakotvení ve dvou typech přístupů, problém vymezení jazykové informace a různá řešení, statický a dynamický komponentový model, pojem systému4. Významy, koncepty a sémantické primitivy: antropologický a kognitivně psychologický přístupkognitivně-kulturní a kognitivně-formální přístup k analýze významu, téma univerzálnosti jednotek významu a jejich kulturní transformace a specifikace, interakce mezi různými doménami kognice z hlediska sémantiky lexikonu5. Metonymie a možnosti jejího formálního zpracováníproblém ne/doslovnosti-přenesenosti, otázka pravidel a systému v generativním popisu významu, možnosti formalizace, problém metajazyka6. Syntagmatika lexikonu a problematika významu: korpusová lexikologiepojem syntagmatiky lexikální jednotky ve vztahu k popisu významu ? hledání jednotek, možnosti automatického zpracování v usage-based přístupu, dynamika významu v7. Konceptuální metafora ? pojem prototypu/stereotypu v kognitivní sémanticekognitivní sémantika jako příklad encyklopedického přístupu, pojem neostrých kategorií a prototypových principů kategorizace, radiální kategorie, otázka metajazyka, problém polysémie8. Sémantika rámců a FrameNetpádová gramatika a sémantika rámců, reprezentace znalostí a problém jednotky reprezentace, rámcový model a jeho korpusové zpracování, otázka kritérií a hranic sémantických kategorií9. Konstrukční přístupy k popisu významudynamické, ikonicky motivované, síťové modely významu, teorie R. Langackera, konstrukce významu v komunikaci, problém sdílení sémantické reprezentace a subjektivity významu10. Pojem textu a možnosti jeho využití v teorii lexikální sémantikyanalýza lexikálněsémantické reprezentace z pohledu teorie textu, R. de Beaugrande a U. Eco, problém reprezentace prostřednictvím scénářů,11. Vztah slovníku a encyklopedieshrnutí a rozšíření problému rozhraní mezi slovníkem a encyklopedií, obecné implikace pro budování sémantického modelu, otázka hranic lingvistického popisu a jeho účelu12. Vztah lexikologické teorie a lexikografické praxeseznámení s různými aplikacemi výše uvedených přístupů v lexikografické praxi, omezení lexikografické praxe a možnosti nových médií při tvorbě slovníků, otázka tezauru

Získané způsobilosti

Studenti mají přehled o základních a aktuálních tématech lexikologie a lexikální sémantikyOrientují se v pojmosloví a v na ně navázaných teoriíchZvládají různé techniky analýzy významu a rozumí jejich teoretickému zázemíZvládají základní práci s korpusy jazykových dat.

Literatura

Filipec, J. - Čermák, F. Česká lexikologie. Praha 1985. Čermák, F. Lexikon a sémantika. Praha, 2010. Lyons, John. Linguistic Semantics: an introduction. Cambrdige, 1996. Cruse, A. Meaning in Language: an introduction to semantics and pragmatics. Oxford, 2000. Geeraerts, J. Theories of lexical semantics. Oxford, 2010. Eysenck, M. W., & Keane, M. T. Kognitivní psychologie. Praha: Academia, 2008. ISBN 9788020015594.Sternberg, R. J., & Koukolík, F. Kognitivní psychologie. Praha: Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-638-4.Field, J. Psycholinguistics: The Key Concepts. London and New York: Routledge, 2004. Nebeská, I. Úvod do psycholingvistiky. Praha: H&H, 1992. ISBN 8085467755.Altmann, G. T. M., & Turbová, M. Výstup na babylonskou věž: otázky jazyka, mysli a porozumění. Praha: Triáda, 2005. ISBN 8086138704.Aitchison, J. Words in the Mind. Blackwell, 2003.

Požadavky

- pravidelná účast (80 %)- aktivita na seminářích a plnění domácích zadání (četba textu)- vypracování seminární práce- ústní zkouška

Garant

Mgr. Marek Nagy, Ph.D.