Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie vědy (KOL / MET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOL / MET - Metodologie vědy, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

(1) Teorie vědyTeorie a modelTestování teoriíVysvětlující a prediktivní síla teorieSystém vědeckých disciplín(2) Matematická logikaVýroková a predikátová logika a jejich aplikaceLogické neurony a jejich aplikaceNeklasické logiky a jejich aplikace (modální, temporální ad.)(3) Základy statistikyZákladní pojmy statistikyZáklady statistického zpracování datPravděpodobnost, teoretický a empirický model(4) ExperimentZnaky experimentu v jednotlivých disciplínách (příklady z věd. disciplín)Příprava experimentu (příklady z věd. disciplín)Provedení experimentu (příklady z věd. disciplín)Vyhodnocení experimentu (příklady z věd. disciplín)

Získané způsobilosti

Konceptuální analýzaAnalýza odborného textuAnalýza odborného textu v cizím jazyceTvorba seminární práceTvorba audiovizuálního výstupu

Literatura

Fajkus, B. Filosofie a metodologie vědy - vývoj, současnost a perspektivy. Praha: Academia, 2005. ISBN 80-200-1304-0.Peregrin, J. Logika a logiky. Praha, 2003. Kvasnička, V. - Pospíchal, J. Matematická logika. Bratislava, 2006. Ochrana, F. Metodologie vědy. Praha, 2009. Neubauer, J. - Neubauer, M. - Sedlačík, M. - Kříž, O. Základy statistiky. Praha, 2012.

Požadavky

(1) Aktivní účast v semináři(2) Maximálně dvě absence(3) Seminární práce, řešení průběžných úloh - logika, statistika

Garant

prof. RNDr. PhDr. Jan Štěpán, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. PhDr. Jan Štěpán, CSc.Mgr. Lukáš Zámečník hadwiger, Ph.D.