Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Generativní gramatika 1 (KOL / OGG1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOL / OGG1 - Generativní gramatika 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je zaměřen na seznámení studentů se soudobým generativním modelem jazykové analýzy. Jde o úvodní kurz, jehož cílem je stručné seznámení s historickým kontextem vzniku a vývoje generativního rámce a ukázka konkrétní analýzy nominální fráze. Studijní literatura bude volena z anglofonní oblasti a s analýzou především anglického jazykového materiálu. Pro vypracování své závěrečné práci si studenti zvolí úzký okruh v rámci probíraných témat, zpracují alternativní analýzy dostupné v generativním tisku a pokud možno využijí získaných znalostí ve vlastní disertační práci.Data a tematické okruhy jsou voleny z oblasti verbální projekce:1) struktura VP2) funkční projekce TP3) Morfo-syntax verba4) InfinitivyKurz je svým obsahem příbuzný s kurzem KBH (KOL)/OGG1 Generativní gramatika 1. a ve starčí akreditaci měl kurz kód 6GEDS.Vzhledem k různé úrovni postgraduálních studentů (Mgr a PhD) je kurz veden s větším důrazem na samostatnou odbornou četbu, na práci s českými a anglickými daty a výuka je v angličtině.Studenti mohou volit také seminář zaměřený na projekci nominální (KAA/92AGS anebo jeho ekvivalenty).

Získané způsobilosti

Základní znalost generativní gramatikySchopnost aplikovat teoretické poznatky při analýze konkrétních textů

Literatura

Huddleston, Rodney and Pullum, Geoffrey K. A Students Introduction to English Grammar. Cambridge, 2005. Veselovská, Ludmila. Od bariér k minimalismu: Některé aspekty poslední vývojové změny chomskyánského modelu jazyka . Praha, 2001. Veselovská, Ludmila. Rozšířená verbální projekce v češtině: Tři druhy slovesa být. Masarykova univerzita, Brno., 2004. nullVeselovská, Ludmila. Možnosti generativní klasifikace infinitivu. Praha, 2009. nullnullnullCrystal, David. The Cambridge Encyclopedia of Language. Cambridge University Press. Cambridge, 1987. Veselovská, Ludmila. A Structural Approach to the Analysis of the Possessive Idiom /have got/. Zlín, 2010. ISBN 978-80-7318-823-8.Veselovská Ludmila. Classification of the Verb dare in Modern English. Zlín, 2010. Veselovská, Ludmila. English Analytic Predicates and the Apparent Specificity of Have. Olomouc, 2009. ISBN 978-80-244-2312-8.Haegemann, L. & Guéron, J. English Grammar : A Generative Perspective. Blackwell, CUP Cambridge, 1999. Cook, Vivian J. Chomsky s Universal Grammar. Blackwell., 1988. Haegeman, Lillian. Introduction to Government & Binding Theory. Blackwell Publishers., 1991. Veselovská, Ludmila. Inversion and Fronting in English: Cartography of Discourse in a Generative Framework. Olomouc, 2011. Radford, A. Principles and Parameters in Syntax. Cambridge Press., 2000. Radford, Andrew. Transformational Grammar. Cambridge University Press, Cambridge., 1988.

Požadavky

Seminář je vyučovaán pod kódovým označením KAA/92AGGSeminář je primárně určen pro studenty POSTGRADUÁLNÍHO filologického oboru Anglický jazyk, Český jazyk anebo pro studenty Obecné lingvistiky na úrovni Mgr anebo PhD. Tématika vyžaduje studenty pokročilé, kteří jsou schopni komunikovat v angličtině, jsou obeznámeni s tradiční terminologiía v oblasti lingvistika a absolvovali již všechny základní kurzy (anglické anebo jiné) gramatiky nejlépe v rozsahu Magisterského studia.Tenatika a teoretický rámec tohoto kurzu je stejný, jako u kurzů KBL/OGG1 anebo KAA/9GEDS a KAA/92AGG.Podobný teoretický rámec (generativismus) je uplatněn také u kurzů KBH/OGG2, KOL/OGG2, KAA/9GSDS a KAA/92AGS.Požadavky k absolutoriu: Návštěva kurzů, příprava na semináře, vypracování zadaných domácích úloh. Součástí je psaní eseje a závěrečný písemný test.

Garant

doc. PhDr. Ludmila Veselovská, Ph.D.