Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody lingvistiky 1 (KOL / OML1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOL / OML1 - Metody lingvistiky 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

(1) Deduktivní a induktivní přístup k tvorbě gramatiky, autonomnost lingvistické teorie; vědní institucionalizace lingvistiky vlastní a nezávislou lingvistickou metodou(2) Transcendentní přístupy k popisu jazyka; např. odlišnost fonetiky a fonologie(3) Proces komunikace a systém jazyka, text jakožto výchozí materiál(4) Bezrozpornost, vyčerpávající podoba a jednoduchost popisu(5) Komutační test; přenosnost komutačního testu z popisu přirozeně řečové komunikace na jiné typy sémióz(6) Purport /smysl/umwelt a jeho strukturace(7) Výrazová a obsahová sada znakového systému, forma a substance v popisu znakové funkce(8) Systém figur a systém znaků, struktura výrazové a struktura obsahové sady(9) Invarianty, varianty a variety v systému jazyka a v textu(10) Suma a synkretismus, přechod od veličin ke gramatickým prostředkům(11) Katalýza a nalézací procedura na základě extrapolace textu(12) Jazyk a nejazyk, principy jejich určení, komutační a denotační sémiotika(13) Možnosti užití konceptu prolegomen při praktickém postupu tvorby gramatiky

Získané způsobilosti

Detailní obeznámenost s Hjelmslevovou teorií a metodologií, schopnost aplikovat získané poznatky na jazykovém materiálu

Literatura

Hjelmslev, L. O základech teorie jazyka. Praha 1972. Austin, J. L. Jak udělat něco slovy. Praha 2000. Hjelmslev, L. Jazyk. Praha 1971. Saussure, F. de. Kurs obecné lingvistiky. Praha 1996. Petr, J., Veselková, J., Komárek, M., Kořenský, J., & Petr, J. Mluvnice češtiny. Praha: Academia, 1986. Chomsky, N. Syntaktické struktury. Praha 1966. Vachek, J. U základů pražské jazykovědné školy. Praha 1970.

Požadavky

(1) Pravidelná příprava / četba zadané literatury(2) Úspěšné absolvování testu

Garant

Mgr. Dan Faltýnek, Ph.D.