Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematické modelování textu 2 (KOL / OMTE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOL / OMTE2 - Matematické modelování textu 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Revize metodologie2. Volba vlastního výběrového souboru a jeho kvantifikace3. Hypotézy o frekvenčním rytmu4. Statistické ověření hypotéz o frekvenčním rytmu - jedno a dvoustranné z-testy5. Statistické ověření hypotéz o frekvenčním rytmu - jedno a dvoustranné Studentovy t-testy6. Ověřování hypotéz o vlastnostech koncových členů syntaktických konstrukcí7. Ověřování hypotéz o vlastnostech úvodních členů syntaktických konstrukcí8. F-motivy9. L-motivy10. Fraktální analýza textu11. Zpracování vlastního výběrového souboru vybranou metodou12. Zpracování vlastního výběrového souboru vybranou metodou

Získané způsobilosti

Získané výstupy jednotlivých experimentů budou porovnány s dalšími metodami kvantitativní lingvistiky a budou dále podrobeny statistickému zhodnocení průkaznosti. Výstupy budou také porovnávány s výsledky již ve světě provedených výzkumů a studenti budou vedeni k vyvozování závěru v souladu s platnými lingvistickými zákony. K porozumění matematických metod používaných v průběhu kursu je doporučeno absolvování kursu Základy matematiky po lingvisty I. a II., které je úvodem do používání matematických metod v lingvistickém výzkumu. Kurz navazuje na kurz Matematické modelování textu 1.

Literatura

Hřebíček, L. Lectures on Text Theory. Praha, 1997. Andres, J., Benešová, M., Kubáček, L., Vrbková, J. (2011). Methodological note on the fractal analysis of texts. Journal of Quantitative Linguistics 18, 4, 337-367. Wimmer, G., Altmann, G., Hřebíček, L., Ondrejovič, S., & Wimmerová, S. Úvod do analýzy textov. Bratislava: Veda, 2003. ISBN 80-224-0756-9.Hřebíček, L. Variation in sequences: (contributions to general text theory). Praha: Orientální ústav AV ČR, 2000. ISBN 8085425378.Hřebíček, L. Vyprávění o lingvistických experimentech s textem. Praha: Academia, 2002. ISBN 8020009736.Popescu, I. Word Frequency Studies. 2009.

Požadavky

1. pravidelná docházka (max. 2 neomluvené absence)2. pravidelná příprava / četba zadané literatury3. vypracování encyklopedického hesla4. seminární práce/spoluautorství publikace/ článku

Garant

Mgr. Martina Benešová, Ph.D.