Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Proměny myšlení o komunikaci a jazyce 1 (KOL / OPM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOL / OPM1 - Proměny myšlení o komunikaci a jazyce 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Jazyk - řeč - komunikace a proměny myšlení o nich: vymezení problematikyseznámení s předmětem disciplíny, základní informační zdroje, osobnosti2. Otázky lingvistické historiografie a metahistoriografiehistorie a metodologická východiska historiografie a epistemologie vědy a lingvistické historiografie (Koerner, Swiggers, Law), základní pojmy a předpoklady, pracovní postupy, typy historií3. Písmo, bohové a pravidla: jazyk v bájných vyprávěníchpřehled univerzálií a specifik v tematizaci jazyka a komunikace v mytologických konceptech (jazyk a stvoření, magie jazyka, povaha vlastního jména)4. O správné mluvě a cestě k blaženosti: jazykověda staré Indiepředstavení předchůdců (analýza véd) a paniniovske linie (Aštadhjájí, Patandžali) v indickém gramatickém myšlení, fonetická a morfosyntaktická analýza, Aštadhjájí jako ?postův? systém, vztah jazykovědného poznání a nábožensko-filozofických systémů5. Kdo to byl grammatikos: jazykověda antického starověku ? Řeckopočátky gramatického myšlení (Platón, Aristoteles, sofisté), pozice jazykovědného myšlení v systému vzdělávání, textově kritický a logizující proud (alexandrijská a stoická škola), Techné grammatiké, Apollonios Dyskolos, zrod základní terminologie, kritéria klasifikace6. Kdo to byl grammatikos: jazykověda antického starověku ? Římadaptace řeckého gramatického myšlení v latinském prostředí, Varronova pythagorejská word-base jazykověda a princip analogie, formování gramatického kurikula, Quintilianova rétorika, ars grammaticae konce impéria, Donatus a Priscianus jako vrchol antické gramatiky7. Středověké dědictví antické jazykovědy: Donatus a Priscianuspředstavení a rozbor Donatova Ars Maior a Ars Minor a Priscianových spisů v kontextu raného středověku, ostrovní gramatiky a regule, exegetické gramatiky, adaptace antických textů, proměna školské gramatiky v teoretickou disciplínu8. Grammatica ancilla philosophiae: jazykověda jako věda o lidském poznánívztah jazykovědného a filozofického myšlení ve vrcholném středověku, logizující linie v jazykovědném myšlení, rozvoj syntakto-sémantické problematiky, aristotelismus modistů, spor o univerzália9. Pravopis i slovníky: renesanční rozkvětproměny vztahu renesančního gramatického myšlení ke středověku, textová a rétorická orientace, revival antiky, znovuobjevení řečtiny, ortografické reformy a gramatiky národních jazyků, lingvistická expanze a prvopočátky srovnávací gramatiky10. Sen o dokonalém jazyku: gramatiky mysli a světauniverzální a filozofické gramatiky (Port-Royal, Towards a Real Character), problém arbitrárnosti jazyka (Bacon), sémiotika komunikace, problém nedokonalosti jazyka, téma jazykové diverzity a původu jazyka11. Encyklopedie a cesta k babylonské věžiakumulace jazykových dat (Hervas), hledání původu jazyka a jazykové schopnosti (Vico, Condillac), zárodky klasifikace a komparativních studií, vztah jazyka a společenských institucí (Rousseau, Vico), vztah jazyka a myšlení (Condillac, Herder, Leibniz)

Získané způsobilosti

Přehled o vývoji jazykovědného myšlení od počátků po současnost

Literatura

Koerner, E. F. K. - Asher, R. E. Concise History of the Language Sciences. Oxford, 1995. Černý, J. Dějiny lingvistiky. Olomouc: Votobia, 1996. ISBN 8085885964.Koupil, O. Grammatykáři: gramatografická a kulturní reflexe češtiny 1533-1672. Praha: Nakladatelství Karolinum, 2007. ISBN 9788024613642.Pleskalová, J., Krčmová, M., Večerka, R., & Karlík, P. Kapitoly z dějin české jazykovědné bohemistiky. Praha: Academia, 2007. ISBN 9788020015235.Harris, R., & Taylor, T. J. Landmarks in linguistic thought. London: Routledge, 1997. ISBN 978-0-415-15361-4.Law, V. The history of linguistics in Europe. From Plato to 1600. Cambridge, 2008.

Požadavky

1. pravidelná účast2. příprava na semináře (úkoly, znalost zadaných textů) a aktivní účast na seminářích3. úspěšné absolvování zápočtového testu (70 %)

Garant

Mgr. Marek Nagy, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marek Nagy, Ph.D.