Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Proměny myšlení o komunikaci a jazyce 3 (KOL / OPMB3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOL / OPMB3 - Proměny myšlení o komunikaci a jazyce 3, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Lingvistika - sémantika - logika (obrat k významu, logická inspirace - Montague, základní logické pojmy a problémy)2) Komunikační obrat 1: teorie mluvních aktů (Austin, Searle, Grice - význam, pragmatika, komunikace)3) Komunikační obrat 2: textová lingvistika (problém textové "roviny", systémovost parolové lingvistiky)4) Na pomezí disciplín 1: psycholingvistika a neurolingvistika (základní pojmy, behaviorismus-generativismus-komunikace)5) Na pomezí disciplín 2: sociolingvistika (pojem funkčnosti, vztah k otázkám kognice, metody)6) Lingvistika a znakovost: sémiotická dimenze (základní sémiotické pojmy, morrisovská triáda, problém rozumění)7) Cesta k transdisciplinaritě: kognitivní věda a lingvistika 1 (komputačně-reprezentacionalistické a konekcionistické paradigma - zdroje a srovnání, inspirativnost pro klasickou lingvistiku, vzájemné vztahy)8) Cesta k transdisciplinaritě: kognitivní věda a lingvistika 2 (lakoffovská a kulturní inspirace)9) Filosofické inspirace 1 (analytická filosofie, filosofie přirozeného jazyka)10) Filosofická inspirace 2 (hermeneutika a fenomenologie)

Získané způsobilosti

Přehled o vývoji jazykovědného myšlení od počátků po současnost

Literatura

Černý, J. Dějiny lingvistiky. Olomouc: Votobia, 1996. ISBN 80-85885-96-4.Kořenský, J. Jazyk-řeč-poznání. Olomouc 2004. Kořenský, J. Proměny myšlení o řeči. Praha 1998. Helbig, G. Vývoj jazykovědy po roce 1970. 1991.

Požadavky

referát, zápočtový test

Garant

Mgr. Marek Nagy, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marek Nagy, Ph.D.