Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie komunikace 2 (KOL / OTK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOL / OTK2 - Teorie komunikace 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

(1)-(2) Vybrané typologie sociální komunikace(3) Problematika neverbální komunikace; komunikace verbální vs. neverbální; smíšená komunikace; teorie neverbální komunikace(4) Teorie písma ? sémiotické a komunikační aspekty distinkce psaný mluvený(5) Specifika masmediální komunikace; vybrané komunikační teorie a modely pro studium masmediální komunikace(6) Média a kultura: kulturální pohled na proces komunikace z etnolingvistických pozic(7) Pragmatické aspekty komunikačního procesu; komunikačně pragmatický obrat(8) Teorie sekundárních kódů; multikódovost komunikace, provázanost kódů v komunikaci n základě konotační struktury primárního kódu(9) Teorie her v lingvistice, její vztah k textové lingvistice(10)-(11) Procesuální modelování komunikace, její vztah k modelům tradičních gramatik(12)-(13) Proměny komunikace v dějinách; problematika periodizace vývoje lidské komunikace

Získané způsobilosti

Schopnost analýzy různých typů komunikačních interakcí, prohloubení teoretického zázemí popisu komunikátů

Literatura

Derrida, J. Gramatológia, Archa. Bratislava 1999. Austin, J. L. Jak udělat něco slovy. Praha 2000. Jacobson, R. Poetická funkce. Jinočany 1995. Heidegger, M. Bytí a čas. Praha 2002. Chvatík, K. Člověk a struktury. Praha 1996. Foucault, Michel. Diskurs, autor, genealogie. Praha, 1994. Ducrot, O.-Todorov, T. Encyclopedic Dictionary of the Science of Language, Johns Hopkins Univ. Press 1979. Hroch, J. Filozofická hermeneutika v dějinách a v současnosti. Brno 2003. Eco, U. Mysl a smysl. Praha 2000. Fish, S. S úctou věnuje autor. Brno-Praha 2004. Foucault, M. Slová a veci. Bratislava 2000. Alan, J.-Petrusek, M.: . Sociologie, literatura a politika. Praha 1996. Bense, M. Teorie textů. Praha 1967.

Požadavky

(1) Pravidelná příprava / četba zadané literatury(2) Úspěšné absolvování kolokvia

Garant

prof. PhDr. Jan Kořenský, DrSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jan Kořenský, DrSc.