Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy matematiky pro lingvisty 2 (KOL / OZM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOL / OZM2 - Základy matematiky pro lingvisty 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Posloupnosti - definice, výpočty, aplikace2. Posloupnosti - výpočty, praktické aplikace3. Řady, časové řady - definice, výpočty, aplikace4. Úvod do diferenciálního počtu5. Derivace funkce - definice, pravidla pro výpočty6. Derivace funkce a její aplikace pro potřeby lingvistického výzkumu7. Diferenciální rovnice - definice, typy, aplikace8. Úvod do řešení jednoduchých diferenciálních rovnic9. Základy statistiky pro vyhodnocení průkaznosti experimentů - formulace hypotézy a reformulace ve statistické/matematické podobě10. Základy statistiky - pravděpodobnostní rozdělení11. Základy statistiky - lineární regrese a koeficient korelace12. Základy statistiky - klastrová analýza

Získané způsobilosti

V kurzu se studenti seznámí s vybranými kapitolami vyšší matematiky využitelné pro kvantitativně lingvistické výzkumy. Krátká, nutná teoretická platforma je doplněna o ukázky výpočtu a praktické aplikace v lingvistice. V kurzu se studenti mohou setkat s úvodem do teorie posloupností, řad, diferenciálního počtu a prohloubí si své znalosti užité statistiky.

Literatura

Šalát, T. Malá encyklopédia matematiky. Bratislava: Obzor, 1981. Polák, J. Přehled středoškolské matematiky. Praha: Prometheus, 2008. ISBN 978-80-7196-356-1.Rektorys, K. Přehled užité matematiky. Praha: Prometheus, 2000. ISBN 8071961795.Kriegelstein, E., Jirásek, F., & Tichý, Z. Sbírka řešených příkladů z matematiky. [Díl] 1, Logika množiny, lineární a vektorová algebra, analytická geometrie, posloupnost a řady, diferenciální a integrální počet funkcí jedné proměnné: příručka pro vysoké školy. Praha: Nakladatelství technické literatury, 1987. Jirásek, F. Sbírka řešených příkladů z matematiky. [Díl] 3, Okrajové úlohy pro diferenciální rovnice druhého řádu, soustavy obyčejných diferenciálních dvojic a jejich stabilita, počet pravděpodobnosti, matematická statistika, nomografie: celostátní vysokoškolská učebnice. Praha: Nakladatelství technické literatury, 1989. Kriegelstein, E., Jirásek, F., & Tichý, Z. Sbírka řešených příkladů z matematiky.: Logika a množiny, lineární a vektorová algebra, analytická geometrie, posloupnosti a řady, diferenciální a integrální počet funkcí jedné proměnné. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1982. Škrášek, J., & Tichý, Z. Základy aplikované matematiky. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1986.

Požadavky

1. pravidelná docházka (max. 2 neomluvené absence)2. vypracování encyklopedického hesla3. úspěšné absolvování závěrečného testu

Garant

Mgr. Martina Benešová, Ph.D.