Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie gramatiky (KOL / TEGR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOL / TEGR - Teorie gramatiky, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

(1) Deduktivní a induktivní přístup k tvorbě gramatiky, autonomnost lingvistické teorie; vědníinstitucionalizace lingvistiky vlastní a nezávislou lingvistickou metodou; tzv. transcendentnípřístupy k popisu jazyka; např. odlišnost fonetiky a fonologie; proces komunikace a systémjazyka, text jakožto výchozí materiál; bezrozpornost, vyčerpávající podoba a jednoduchostpopisu(2) Komutační test; přenosnost komutačního testu z popisu přirozeně řečové komunikace najiné typy sémióz(3) Purport /smysl/umwelt a jeho strukturace; výrazová a obsahová sada znakového systému,forma a substance v popisu znakové funkce; systém figur a systém znaků, struktura výrazovéa struktura obsahové sady(4) Invarianty, varianty a variety v systému jazyka a v textu; suma a synkretismus, přechod odveličin ke gramatickým prostředkům; katalýza a nalézací procedura na základě extrapolacetextu; jazyk a nejazyk, principy jejich určení, komutační a denotační sémiotika(5) Možnosti užití konceptu prolegomen při praktickém postupu tvorby gramatiky; statistickéhledisko, explanace, matematicko-lingvistický model jako text gramatiky(6) Definice sémantické báze, sémantická formule, gramatiky konstruované ze sémantickéhovýchodiska; principy vyjádření bázového významu a jeho popis; pragmatická složka znakovérelace, její zavedení, projevy ve struktuře jazykového systému a v textu; výrazová složkaznakové relace, komplexní výrazová rovina popisu gramatické kategorie; specifikacebázových sémantických relací, modely sémantické struktury výpovědi(7) Interpretativní charakter Konstrukce gramatiky ze sémantické báze, nástrojové pojetí kekritice gramatických popisů, překladového textu; východisko v sémantické bázi jakožtozajištění identifikace komplexní výrazové struktury gramatické kategorie(8) Generativní gramatiky ? syntax a sémantika; kritika jazyka jako pravděpodobnostníhoprocesu, gramatiky s konečným a nekonečným počtem stavů a rekurze; aspekty popisu jazykatzv. frázovou strukturou, derivace(9) Transformace a její gramatické aspekty/podoby; transformační pozadí Mluvnice češtiny,syntaktická a sémantická kritéria při popisu gramatiky češtiny; teorie valence, sémantickástruktura věty a generativně-transformační mechanismy v popisu jazyka(10) Explanace v gramatickém popisu; explanace v minimalismu, univerzální gramatika(11) Explanace v kognitivní lingvistice; explanatorní síla teorie, externí/nejazykové faktorygramatického popisu ? východiska kognitivní lingvistiky(12) Teorie gramatikalizace; základní vymezení přístupu, příklady gramatikalizačních procesů,vzniku gramatické kategorie; vztah gramatikalizačních procesů a informační strukturyjazykového systému (distribuce hlásek, slovotvorné typy)

Získané způsobilosti

Základní orientace v otázkách teorie gramatikySchopnost komparace přístupů jednotlivých gramatických tradic a směrů, jejich aplikace nadaný jazykový jevSchopnost formulovat problémové oblasti teorie gramatiky a předložit základní směry jejichřešeníPřehled kanonické literatury a tematiky obsahované v odborných periodicíchZnalost základních monografických prací představujících daný gramatický směrZnalost historie různých typů gramatických popisů

Literatura

Taylor, J. R. Cognitive Grammar. New York, 2002. de Saussure, F. Kurs obecné lingvistiky. Praha, 1996. KOMÁREK, Miroslav - KOŘENSKÝ, Jan et a. Mluvnice češtiny 2. Praha, 1986. Lamb, S. Outline of Stratificational Grammar. Washington, 1966. Komárek, M. Příspěvky k české morfologii. V Olomouci: Periplum, 2006. ISBN 8086624277.DANEŠ, F. - KOMÁREK, M. Teoretické základy synchronní mluvnice spisovné češtiny. Slovo a lovesnost 36, 18-46. 1975. Vachek, J. U základů pražské lingvistické školy. Praha: Academia, 1970.

Požadavky

(1) aktivita v semináři (četba jednoho z doporučených textů / jeho části na každý seminář ?diskuse)(2) úspěšné absolvování zkoušky

Garant

doc. Mgr. Miroslav Vepřek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Dan Faltýnek, Ph.D.doc. Mgr. Miroslav Vepřek, Ph.D.