Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do obecné lingvistiky (KOL / UOL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOL / UOL - Úvod do obecné lingvistiky, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

(1) Lingvistika, předmět a metody jejího zkoumání, základní a vedlejší lingvistické disciplíny(2) Vztah lingvistiky k jiným vědám, trendy současné lingvistiky(3) Základní lingvistické metody a přístupy k jazyku(4) Podstata přirozeného jazyka, srovnání s jazyky umělými(5)-(6) Systémovost jazyka, jazykové plány, vztah centra a periferie v jazyce(7) Proces komunikace, základní a vedlejší funkce jazyka(8)-(9) Jazyk jako kód, langue a parole, kompetence a performance, teorie mluvních aktu(10) Pojetí jazykového znaku, sémiotika(11) Klasifikace jazyku, zejména typologická(12) Teritoriální a sociální stratifikace národních jazyku.

Získané způsobilosti

Základní obeznámenost s lingvistickou teorií, jeji terminologií a systematikou

Literatura

Karlík, P. - Nekula, M. - Pleskalová, J. Encyklopedický slovník češtiny. Praha, 2002. Čermák, Fr. Jazyk a jazykověda. Praha: Karolinum, 2001. Černý, J. Úvod do studia jazyka. Olomouc, 1998. Čermák, František. Základy lingvistické metodologie: Nástin hlavních principů na pozadí obecné teorie vědy. Praha, 1997. Palek, B. Základy obecné jazykovědy. Praha: SPN, 1984.

Požadavky

(1) Pravidelná příprava / četba zadané literatury(2) Úspěšné absolvování zkoušky

Garant

prof. PhDr. Jan Kořenský, DrSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jan Kořenský, DrSc.