Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Baltistická studia (KOL / VBALT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOL / VBALT - Baltistická studia, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Povaha znakového uchopení jazyka: nemožnost a přece jen možnost diachronní lingvistiky; indoevropština co systémový potenciál a indoevropské jazyky co jeho individuální aktualizace; indoevropské souvislosti jazyků baltoslovanských, baltské jazyky co nejbližší systémová alternativa ke slovanským; Baltové co předmět lingvistické archeologie a baltské jazyky co kulturně-historické jevy.

Získané způsobilosti

Co si student z kursu odnese, záleží jen na něm, ba právě v tom se projeví jeho individuální kvality; učitelův záměr byl podán v bodě 1.

Literatura

Erhart, A. Indoevropské jazyky. Praha 1982. Fennell, Trevor G. et al. A Grammar of Modern Latvian I?III. 1980. Senn, Alfred. Handbuch der litauischen Sprache, Band I. 1966. Leška, Oldřich. Jazyk v strukturním pojetí. Kapitoly ze synchronní a diachronní analýzy ruštiny. 2003. Dini, Pietro U. Le lingue baltiche. 1997. Benveniste, Émile. Le vocabulaire des institutions indo-européennes. 1969. Zinkevičius, Zigmas. Lietuviu; kalbos istorija I?VII (1984?1995) ? existuje též anglický překlad ve dvou svazcích. Hujer, Oldřich. Úvod do dějin českého jazyka. 1947.

Požadavky

Student prokáže, že je schopen podat některé z probíraných témat souvisle a v souvislostech.

Garant

prof. PhDr. Jan Kořenský, DrSc.