Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filozofie přírodních a humanitních věd (KOL / VFPH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOL / VFPH - Filozofie přírodních a humanitních věd, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

(1) Filozofie vědyVybrané kapitoly z filozofie přírodních věd(2) Přednosti a meze syntaktické filozofie vědy(3) Vědecký zákon(4) Sémantická a pragmatická filozofie vědy(5) Nedourčenost teorie empirickou bází a theory-ladenessVybrané kapitoly z filozofie sociálních a humanitních věd(6) Emancipace humanitních disciplín(7) Archeologie vědění(8) Problematika funkcionálního vysvětlení v humanitních disciplínách(9) Lidová psychologie a teorie racionální volby(10) Lingvistické přístupyKonfrontace přístupů filozofie přírodních a humanitních věd(11) Naturalismus a normativita(12) Možnosti reduktivního vysvětlení v humanitních disciplínách(13) Holismus a jeho úskalí(14) Svébytnost humanitního zkoumání

Získané způsobilosti

Konceptuální analýzaAnalýza odborného textuAnalýza odborného textu v cizím jazyceTvorba seminární práce

Literatura

Ochrana, F. Metodologie vědy. Praha, 2009. Steinhart, E. More Precisely: The Math You Need to Do Philosophy. Peterborough:, 2009. Papineau, D. Philosophical Devices. Oxford:, 2012. Rosenberg, A. Philosophy of Science. Rosenberg, A. Philosophy of Social Science. New York and London, 2008. Johnson, N. Simply Complexity: A Clear Guide to Complexity Theory. Oxford, 2012.

Požadavky

(1) 80% účast(2) pravidelná příprava / četba zadaných textů(3) vypracování seminární práce(4) kolokvium nad zvoleným textem (u posluchače se předpokládá širší znalost tématu, zejm. nazákladě rozšiřující a doporučené literatury)

Garant

Mgr. Lukáš Zámečník hadwiger, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lukáš Zámečník hadwiger, Ph.D.