Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Logika a přirozený jazyk (KOL / VLPJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOL / VLPJ - Logika a přirozený jazyk, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

(1) Historie logické analýzy přirozeného jazyka (PJ)(2) Sémantika výrokové logiky (VL)(3) Analýza jednoduchých vět PJ prostřednictvím VL(4) Sémantika PL1(5) Analýza jednoduchých vět PJ prostřednictvím PL1(6) TIL a sémantická báze TIL(7) Pojetí pojmu v TIL(8) Definice konstrukce v TIL(9) Zmiňování versus užití pojmu(10) Supozice de dicto versus de re(11) Analýza jednnoduchých vět PJ v TIL(12) Pojmové a propoziční postoje(13) Analýza anaforických odkazů v TIL

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu se seznámí s logickou analýzou přirozeného jazyka prostřednictvím výrokové logiky (VL), predikátové logiky prvního řádu (PL1) a transparentní intenzionální logiky (TIL) a bude schopen tuto analýzu samostatně provádět.

Literatura

Janák, V. Základy formální logiky. Praha: SPN, 1974. Štěpán, J. - Materna, P.-. Filozofická logika: Nová cesta?. Olomouc, 2003. Štěpán, J. Formální logika. Olomouc : FIN, 1995. Svoboda, V. a kol. Logika a přirozený jazyk. Praha, 2010. Duží, M. Logika pro informatiky a příbuzné obory. Ostrava, 2012. Svoboda, V. - Peregrin, J. Od jazyka k logice. Praha, 2009.

Požadavky

(1) Pravidelná účast na seminářích (max. 2 povolené absence), (2) Absolvování tří průběžných testů s 50% úspěšností, (3) 70 % úspěšnost v závěrečném testu

Garant

PhDr. Martina Číhalová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Martina Číhalová, Ph.D.