Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Média v atomovém věku (KOL / VMATV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOL / VMATV - Média v atomovém věku, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

(1) Co je studená válka; pozadí vzniku RFE(2) Rádio Svobodná Evropa jako nástroj propagandy(3) Od revoluce k okupaci 1 (maďarská revoluce a média)(4) Struktura RFE v komparaci s Československým rozhlasem(5) Vesmírné závody v éteru(6) Propaganda versus kontrapropaganda: Československo versus RFE(7) Zpravodajský a publicistický model RFE v kontextu mediální teorie, jeho konfrontace s etickým kodexem RFE a profesionální žurnalistikou (komparace s Československým rozhlasem)(8) Od revoluce k okupaci 2 (Pražské jaro a okupace 1968 - analýza vysílání RFE a ČSRo)(8) Sportovní klání Západu a Východu (LOH v Moskvě 1980, LOH v Los Angeles 1984)(9) Ohlasy ne/přátelského rozhlasu: Strategie navázání kontaktu s československými posluchači (výzkum poslechovosti)(10) Radioaktivita v případě černobylské havárie 1986(11) Rozpad sovětského bloku; dopad na exilová média

Získané způsobilosti

Základní přehled v otázkách historie, struktury, programu a specifikách médií během studené válkyZnalost dobových souvislostíZáklady metodologie analýzy persvazivní komunikace a kritické analýzy diskurzu

Literatura

Puddington, Arch. Broadcasting Freedom. The Cold War Triumph of Radio Free Europe and Radio Liberty. Lexinkgton, 2000. Fialová, Z. (ed.). Mluví k vám Ferdinand Peroutka I., II., III. Rozhlasové komentáře Rádia Svobodná Evropa. Praha, 2003. Tomek, Prokop. Objekt ALFA". Československé bezpečnostní složky proti Rádiu Svobodná Evropa. Praha, 2006. Johnson, A. Ross. Radio Free Europe and Radio Liberty. The CIA Years and Beyond. Washington, 2010. Cummings, R. H. Radio Free Europe s Crusade for Freedom. 2010. Junek, M. a kol. Svobodně! Rádio Svobodná Evropa 1951-2011. Praha, 2011. Sedláček, Karel. Volá Svobodná Evropa. Praha, 1993.

Požadavky

(1) 80% účast(2) pravidelná příprava / četba zadaných textů (3) diskuse nad problémy řešenými při četbě textu(4) vypracování referátu (5) rozhovor nad zvoleným textem (u posluchače se předpokládá širší znalost tématu, zejm. na základě rozšiřující a doporučené literatury)

Garant

Mgr. et Mgr. Kateřina Prokopová