Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modely vysvětlení v lingvistice (KOL / VMVL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOL / VMVL - Modely vysvětlení v lingvistice, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

(1) Explanace a predikce v analytické tradiciModely vysvětlení(2) Kauzální a teleologické vysvětlení(3) Deduktivně-nomologický model vysvětlení(4) Induktivně-statistický model vysvětlení(5) Funkcionální model vysvětleníModely vysvětlení v lingvistice(6) Sémantické a pragmatické aspekty vysvětlení 1(7) Sémantické a pragmatické aspekty vysvětlení 2Modely vysvětlení v kvantitativní lingvistice(8) Explanatorní redukce a holismus(9) Kritika vysvětlení v synergetické lingvistice

Získané způsobilosti

Konceptuální analýzaAnalýza odborného textuAnalýza odborného textu v cizím jazyceTvorba referátu

Literatura

Ochrana, F. Metodologie vědy. Praha, 2009. Steinhart, E. More Precisely: The Math You Need to Do Philosophy. Peterborough:, 2009. Papineau, D. Philosophical Devices. Oxford:, 2012. Rosenberg, A. Philosophy of Science. Hempel, C. ? Oppenheim, P. Studie z logiky vysvětlení. In: I. Kuchár a kol. (eds.). Filosofe vědy.

Požadavky

(1) 80% účast(2) pravidelná příprava / četba zadaných textů(3) vypracování referátu(4) rozhovor nad zvoleným textem (u posluchače se předpokládá širší znalost tématu, zejm. na základěrozšiřující a doporučené literatury)

Garant

Mgr. Lukáš Zámečník hadwiger, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lukáš Zámečník hadwiger, Ph.D.