Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy matematiky pro lingvisty 1 (KOL / VZMA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOL / VZMA1 - Základy matematiky pro lingvisty 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

(1) Základní matematický aparát(pojmosloví, číselné obory, teorie množin)(2) Nosné pojmy matematické logiky a teorie množin(základy logiky - operátory, výroky, hypotézy)(3) Úvod do teorie funkcí - obecné vlastnosti funkcí(definice, definiční obor, obor hodnot, prostota, monotónnost)(4) Lineární, kvadratická funkce(popis a vlastnosti, řešení základních souvztažných rovnic)(5) Lineárně lomená, mocninná funkce(popis a vlastnosti, řešení základních souvztažných rovnic)(6) Exponenciální, logaritmická funkce(popis a vlastnosti, řešení základních souvztažných rovnic)(7) Inverzní funkce(definice, vlastnosti, aplikace)(8) Práce s grafy, praktické užití ve statistice a lingvistice(9) Základy kombinatoriky(variace, permutace, kombinace - s opakováním, bez opakování; ukázky aplikace v lingvistice)(10) Základy pravděpodobnosti - definice(jev, pokus, výsledek pokusu; ukázky aplikace v lingvistice)(11) Základy statistiky pro vyhodnocení průkaznosti experimentů - základní pojmy, grafy(zejména histogramy)(12) Základy statistiky(základní a výběrový soubor, aplikace v lingvistice)(13) Základy statistiky(charakteristiky polohy a variability)

Získané způsobilosti

Zopakování základního, nosného aparátu matematiky, jako jsou matematické pojmosloví, číselné obory, jejich vlastnosti, logika a teorie množinPřipomenutí problematiky funkcí, jejich vlastností a grafů (lineární, kvadratická, lineárně lomená, exponenciální, logaritmická); z vlastností základních funkcí jsou odvozovány vlastnosti funkcí k nim inverzních Demonstrace platnými lingvistickými zákony (např. Zipfovým a Menzerath-Altmannovým) Zopakování základů kombinatoriky a pravděpodobnosti, aby mohly být navázány základy statistiky nutné pro vyhodnocení validity lingvistických experimentů Krátké praktické ukázky aplikace získaných poznatků

Literatura

POLÁK J. Přehled středoškolské matematiky. Prometheus, Praha, 1995. REKTORYS K. Přehled užité matematiky I a II. Prometheus, Praha, 1995. Škrášek, J. Tichý, Z. Základy aplikované matematiky II. Praha: SNTL, 1983.

Požadavky

(1) pravidelná docházka (max. 2 neomluvené absence)(2) vypracování referátu(3) úspěšné absolvování závěrečného testu

Garant

Mgr. Martina Benešová, Ph.D.