Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dny kreativních impulzů (KPE / BLN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / BLN - Dny kreativních impulzů, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Koncept kurzu vychází z divadelně antropologického přístupu J. Grotowského a následného hnutí Encounter a z dialogického jednání, psychosomatické disciplíny, jejímž autorem je I. Vyskočil. Náplní semináře je práce se skupinou, bezpečím, a vlastními hranicemi, jejíž součástí budou sebepoznávací, umělecké expresivní kreativní techniky založené zejména na skupinové interakci. Práce na tomto autentickém, spontánním, hrajícím a souhrajícím jednání, chování a prožívání zdůrazňuje nezbytnost obousměrného procesu exprese a naslouchání, vydávání se a přijímání. Jde o pochopení, že kreativita nespočívá v předvádění nějakého umění, ale o projev ´teď a tady´, o diferencované reagování, jednání, uvádění do vztahů a artikulaci výše zmíněného. To může být cestou k sebeobjevování, sebepoznávání a sebepřijetí. Psychosomatické uvědomění je nezbytné pro tvořivou komunikaci, a tedy pro poznání a přijetí druhého, pro setkání v pravém slova smyslu.

Získané způsobilosti

Kurz studentům poskytne zkušenosti s paradivadelními přístupy, jež svým holistickým pojetím otevírají přístup k hlubšímu sebepoznání, k autentické komunikaci s druhými a k nalézání zdrojů vlastní kreativity. Zároveň dává možnost prohloubit vlastní emoční život, objevovat nové přístupy ke svému tělu a jeho působení na druhé, prozkoumávat nové úrovně interpersonální komunikace a kreativity a jejich zasazení do širšího celospolečenského kontextu.

Literatura

Heslo pro autorizaci, dostupné z: http://www.damu.cz/katedry-a-kabinety/katedra-autorske-tvorby-a-pedagogiky/dialogicke-jednani/co-je-to-dialogicke-jednani). Dialogické jednání jako otevřená otázka. Praha: NAMU, 1997. Valenta, M. (2007). Dramaterapie. Grada. Pilátová, J. (2009). Hnízdo Grotowského. Praha: Institut umění ? Divadelní ústav.

Požadavky

Aktivní přístup, tzn. nejrůznějšími způsoby přispívat v průběhu kurzu (diskuze, sdílení úvah/pozorování, práce v menších skupinách, otázky, atd.)

Garant

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.