Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Britský parlamentarismus (KPE / BP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / BP - Britský parlamentarismus, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Historie a vývoj britského parlamentarismu, specifická ústavnost, úloha zvyků a tradic. Provázání jednotlivých mocí.2) Úloha panovníka a královské rodiny. Postavení premiéra, jeho kabinet a vláda. Formulování vládní politiky v ?mediální době?. Státní správa. Vztah exekutivy k moci zákonodárné.3) Dolní sněmovna, její význam v současném politickém systému a způsob její práce. Úloha a postavení opozice v parlamentu. Interpelace a odpovědnost členů vlády.4) Poslanci a stranické kluby v parlamentu, stranická disciplína, osoba Speakera, imunita, párování, finanční náhrady poslanců a členů vlády.5) Legislativní proces, mechanismus hlasování, parlamentní komise.6) Volby do dolní sněmovny Westminsteru. Volební systém, jeho dosavadní důsledky a perspektivy do budoucna. Návrhy na volební reformy.7) Volby 2005 a volební chování.8) Stranický systém a jednotlivé politické strany ? celostátní a regionální, jejich vývoj, programatika, volební podpora a perspektivy do budoucna.9) Sněmovna Lordů, série reforem oslabujících její postavení a proměňujících její složení. Současná podoba a návrhy na další reformy. Soudní moc ve Velké Británii.10) Britský unitarismus a proces devoluce. Vznik autonomních parlamentů.11) Regionální politika na příkladu Skotska. Vláda, parlament a jejich pravomoci, volby do Holyroodu, změny ve stranickém systému, nové politické mechanismy.

Získané způsobilosti

Student získává detailní informace o fungování britského politického systému. Získává tak i referenční rámec etablované konsolidované demokracie s dlouhou tradicí demokraického vládnutí a vyspělé politické kultury, který lze využít pro srovnání s fungováním a kvalitou demokracie v jiných zemích včetně ČR.

Literatura

http://www.kpes.upol.cz/studenti/vyucovane-kurzy/26-britsky-parlamentarismus.

Požadavky

Studenti musí absolvovat písemnou zkoušku formou testu.

Garant

doc. PhDr. Tomáš Lebeda, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Tomáš Lebeda, Ph.D.