Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká filozofie a její doba démantová (KPE / CFD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / CFD - Česká filozofie a její doba démantová, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz bude v 50% postupovat seminárně, četbou vybraných ukázek z české filozofie osmdesátých let a ze současnosti. Rétorické apelování jako zdroj přesvědčivosti bude na příkladech sledován i v příručkách určených studentům filozofie. Praktické důsledky budou demonstrovány na koncepci Ecovy knihy Jak napsat diplomovou práci vedoucí studenta k napsání závěrečné práce.

Získané způsobilosti

Kurz má posluchačům pomocí rozvinout kritické schopnosti při rozboru filozofické argumentace, a to v kontextu veřejného působení v projevu psaném i mluveném. Uplatníme přitom základní myšlenky P. L. Oesterreicha shrnuté v jeho učení "fundamentální rétoriky", která je schopna vyložit základní strukturu veřejného vlivu filozofického myšlení.

Literatura

P. L. Oesterreich. Podoby veřejného rozumu. Filozofičtí učitelé v prostoru politiky. Praha, 2013. P. Rezek. Démanty české filozofie. Praha, 2011. P. Rezek. Filozofie a politika kýče. Praha, 2. vyd., 2007.

Požadavky

Kurz bude hodnocen na základě dvou kritérií:(1) aktivní účast při četbě - odkrývaní skrytých schémat argumentů čtených textů; (2) grafické znázornění struktury vybraného textu. Každé kritérium odpovídá polovině známky.

Garant

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Semerád, Ph.D.