Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dá se předpovědět budoucnost? (KPE / DPB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / DPB - Dá se předpovědět budoucnost?, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Porovnáme všechny způsoby, jakými se lidstvo pokoušelo nahlédnout do budoucnosti, od nejstarších dějin až po současnost. Rozebereme starobylé formy, jako byli proroci, věštírny a různé formy magické divinace. Dále způsob, jakým se předvídá, odhaduje nebo plánuje budoucnost v přírodních a společenských vědách díky poznání příčinných vztahů, strukturních zákonitostí, cyklů. Také předvídání osobní biografie na základě psychologické typologie.

Získané způsobilosti

Znalosti z dějin futurologie poslouží navíc jako látka k procvičení obecněji užitečných mentálních schopností: uchopení rozdílu mezi retrospektivním, čistě reflexivním myšlením a prospektivním myšlením, které zapájí vůli a skutečnost nejen poznává, ale i tvoří; mezi laterálním a logicky přímočarým myšlením; mezi integrativním, syntetickým a analytickým, k specializaci vedoucím přístupem. Obzory rozšiřující je také zkušenost, jak lidstvo v každé kulturní epoše uvažovalo vycházejíce z různých světonázorových východisek.

Literatura

Jorgen Janders. 2052 - A Global Forecast for the Next Forty Years. Chelsea Green, 2012. Emil Páleš. Angelologie dějin. Synchronicita a periodicita v dějinách. Sophia, 2012. František Petrášek. Futurologická studia. Oeconomica, 2009.

Požadavky

Kurz bude hodnocen na základě aktivní účasti studenta v průběhu kurzu. Přípravou na kurz je samostatné studium textu. Po přehledu a výkladu tematiky ve formě přednášky studenti dostanou otázky nebo úlohy, které budeme společně řešit v polemickém dialogu.

Garant

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Emil Páleš, CSc.