Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Už dost! Konzum (KPE / EAC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / EAC - Už dost! Konzum, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V kurzu se budeme věnovat současným výzvám konzumu, jako je politika a etika konzumu. To propojíme s výzvami životního stylu a strukturními problémy, jako je moderní způsob produkce a spotřeby, nebo s výzvou změny klimatu. Budeme následovat kreativní metodu vyučování a hodnocení: každý ze studentů bude podpořen ve skupinové práci nebo individuálním projektu, který bude zahrnovat psanou esej nebo produkci kreativního uměleckého díla, jako je malba, hra nebo báseň. Hodnocení bude založeno na tomto, na ústní prezentaci ve třídě a na příspěvcích do diskuzí.

Získané způsobilosti

Kurz účastníkům umožní získat kognitivní a duchovní schopnost se vypořádat s problémy bezduchého konzumu našich časů a vést život smysluplné jednoduchosti. Také studentům poskytne kritické a kreativní nástroje k vytvoření si alternativního životního stylu a způsobu zodpovědné spotřeby.

Literatura

Crocker David. Consumption, Well-Being and Capability. Rowman & Littlefield Publishers, 1998. Guha, Ramachandra. How Much Should a Person Consume? Thinking Through the Environment. Delhi: Permanent Black, 2006. Ananta Kumar Giri. Rethinking the Politics and Ethics of Consumption. Anthem Press, 2013. Gorz Andre. Reclaiming Work: Beyond the Wage-Based Society. Cambridge: Polity Press, 1999. Harvey David. Spaces of Hope. 2000.

Požadavky

Kurz má dvě hodnotící kritéria: aktivní účast na výuce a krátká esej.

Garant

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.

Vyučující

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.