Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět International Relations (KPE / EMV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / EMV - International Relations, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvodní hodina(syllabus, reading allocation, assignments, final exam)Úvod do mezinárodních vztahů ? terminologie, dnešní stav oboru.Představení základních teorií MV.Státy v MV: concept anarchie.Koncept moci v MV.Nestátní aktéři v MV.Globalizace.Regiony a regionalismus.Pozice České republiky v současném mezinárodním systému.Mezinárodní organizace jako důležitý aspect mezinárodních vztahů. OSN, OBSE, NATO a další MO.Jihovýchodní Asie v mezinárodních vztazích.Obchod, finance a trhy.Současný stav mezinárodních vztahů.Návštěva Ministerstva zahraničních věcí ČR, Praha. Spojeno s přednáškou.Závěrečný test.

Získané způsobilosti

Cílem kurzu je seznámit studenty se základními koncepty oboru mezinárodních vztahů, historií, strukturou MV a hlavními tématy a teoretickými přístupy. Po absolvování kurzu by studenti měli být schopni analyzovat hlavní problémy mezinárodních vztahů v období po ukončení studené války, ale též popsat hlavní témata mezinárodních vztahů v době jejího trvání. Měli by být schopni podat výklad dnešního stavu mezinárodních vztahů a identifikovat hlavní výzvy poslední dekády a blízké budoucnosti.

Literatura

- Snyder, Jack L. & Mingst, Karen A. (eds.). Essential reading in world politics, 3rd ed. 2008. Steger, M.B. Globalization. A Very Short Introduction. 2009. http://kpes.upol.cz/. - Karns, Margaret P. & Mingst, Karen A. International Organizations: The Politics and Processes of Global Governance. 2004. Shimko, Keith L. International Relations. Perspectives and Controversies, 2nd ed. 2008. - White, Brian, Little, Richard & Smith, Michael. (eds.). Issues in World Politics, 3rd ed. 2005. Khanna, Parag. The Second World: Empires and Influence in the New Global Order. 2008. Harvey, Robert. (ed.). The World Crisis: The Way Forward After Iraq. 2008. - Kegley, Charles W. & Wittkopf, Eugene R. World Politics: Trend and Transformation, 11th ed. 2007.

Požadavky

Požadavky na ukončení kurzuSeminářePředpokládá se příprava student na základě požadavků sylabu. Studenti jsou povinni prostudovat zadanou literature předcházející seminářům. Prezentace 20-25 minutové prezentace vyžadují práci v týmu. Ke zpracování a prezentaci jsou následující témata: - CONCEPT OF POWER IN INTERNATIONAL RELATIONS- NONSTATE ACTORS IN INTERNATIONAL RELATIONS- GLOBALIZATION- REGIONS AND REGIONALISMKaždý student je povinen si jedno z témat vybrat a pracovat s kolegy na jeho zpracování a prezentaci. Student je povinen se prezentace zúčastnit. Vyžadována je buď powerpointová prezentace nebo handout. Tento material musí být zaslán na společnou emailovou adresu kurzu, aby byl dostupný ke studiu všem kolegům z kurzu. Dva texty Požadavky na napsání a styl dvou textů v rozsahu 500-00 slov budou zadány na první úvodní hodině kurzu. V sylabu jsoou uvedeny podrobnosti. Každý z textů znamená 20% splněných požadavků kurzu, tj. celkově 40%. Studentům je zdůrazněno dodržování data odevzdání, které je uvedeno v sylabu a zdůrazněno vyučujícím. Závěrečná zkouškaZávěrečná zkouška znamená 50% požadavků kurzu. Otázky jsou pečlivě vybrány z diskutovaných témat a četby. HodnoceníZávěrečná známka je kombinací následujících položek: - Pečlivě zpracovaná a odprezentovaná prezentace na zadané téma; dodržení časového limitu (10%)- Dva včas odevzdané kvalitní (magisterk úrovni studia odpovídající) texty (každý odpovídá 20% hodnocení)- Závěrečný písemný test (50%)

Garant

Mgr. Markéta Žídková