Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ethnic and National Minorities in CE (KPE / ENM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / ENM - Ethnic and National Minorities in CE, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. týdenÚvod do problematiky, zadání prezentací2. týdenPřednáška (P): Terminologie, etnické a národnostní menšiny: modely a přístupy3. týdenP: Rozpad komunistických federací: komparativní schémaSeminář: Postkomunistický nacionalismus4. týdenP: Rozdělení Československa, česko-slovenské vztahySeminář: Slovenský a moravský nacionalismus v postkomunistickém Československu5. týdenP: Česko-německé vztahy, německá menšina v ČRSeminář: Problematické aspekty česko-německých vztahů v 90. letech, Česko-německá deklarace.6. týdenP: Maďarsko: menšiny7. týdenP: Maďarsko: Maďarská menšina na Slovensku8. týdenP: Polsko: menšiny a národní politika, polská menšina v ČR9. týdenP: Romská menšina ve střední Evropě (případ Československa) 1Seminář: Romská genocida10. týdenP: Romská menšina ve střední Evropě (případ Československa)211. týdenP: Nové skupiny imigrantů ve střední Evropě12. týdenP: Vietnamská menšina v ČR13. týdenTest

Získané způsobilosti

Studenti se orientují v problematice etnických a národnostních minorit na území střední Evropy. Hlavní pozornost je zaměřena na autochtonní národnostní skupiny, proměny jejich postavení. Důraz je kladen rovněž na otázky postkomunistického nacionalismu, otázku romské minority a současné integrační modely.

Literatura

JENNE, Erin. Ethnic Bargaining. The Paradox of Minority Empowernment. London, 2007. GUY, Will. Between Past and Future: The Roma of Central and Eastern Europe. Hatfield, 2001. HANCOCK, Ian. We are the Romani People. Hatfield, 2002.

Požadavky

Podmínkou absolvování kurzu je účast na seminářích (povoleny jsou maximálně dvě neomluvené absence), znalost povinné literatury a seminárních textů, prezentace na zadané téma (může být na základě podmínek stanovených v sylabu nahrazena esejí na zadané téma), úspěšné vykonání písemné zkoušky.

Garant

Mgr. Markéta Šůstková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Markéta Šůstková, Ph.D.