Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etická ekonomika (KPE / ETE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / ETE - Etická ekonomika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Budeme společně pozorovat jednotlivá kulturní období z hlediska hledání etického standardu; jak byla tato etika formulována a jaké byly její výsledky. Budeme pozorovat, jakým způsobem konkrétní typ světonázoru a etické hodnoty formují či deformují objektivní (vědecké) pozorování v této oblasti.Metodou společné tvůrčí práce a práce ve skupinách bude projektován etický podnik.Budeme modelovat smysl a poslání etického podniku, podnikatelský záměr a strategie jeho realizace v ekonomické oblasti. Budou definována pravidla fungování podniku v jednotlivých oblastech jeho hospodářské činnosti ve vztazích k dodavatelům, mezi spolupracovníky a zákazníky a bude hledána vhodná právní forma. Budou řešeny otázky vzdělávání, osobního rozvoje a zdraví spolupracovníků a jejich rodin a vztahu podniku k místu, regionu, světu a Zemi.Výsledná práce a proces jejího vzniku bude následně zkoumán a formou diskusí a přednášek popsán, přičemž bude zvláštní zřetel věnován problematickým okamžikům, etickým aspektům, celospolečenským a obecně lidským otázkám. Důraz bude dále kladen na porozumění problematice mezí a vzájemného prolínání principů spolupráce, práv a svobody, působících v jednotlivých oblastech existence podniku začleněného do aktuálního světového dění. Vstupy lektorů do diskusí a jejich přednášková část bude vycházet z jejich osobních zkušeností se zakládáním a provozem etických a sociálních podniků, družstev, nadací, či občanských sdružení.

Získané způsobilosti

Účastnící získají zkušenost s možným způsobem založení a provozování etického podniku, ať již tento působí v oblasti ekonomické, státní správy, nebo v oblasti vzdělávání, kultury, vědy a výzkumu atp. Schopnost vlastního úsudku a zkušenost s tvůrčím potenciálem jednotlivce a skupiny neseného morálními hodnotami. Osvojení si daného tématu a schopnost použít zkušenosti v reálném životě bude dosažena kombinací:- vlastního praktického prožitku- s tvůrčími metodami umožňujícími každému zúčastněnému vstoupit a svými schopnostmi zasáhnout do procesu realizace- a osvojení si filosofického kontextu Snahou je zprostředkovat takové znalosti a způsobilosti, které budou pro účastníky užitečné, bez ohledu na to, v jakém oboru budou v budoucnosti působit.

Literatura

Lietaer Bernard. Budoucnost peněz. PARADIGMA.SK, 2005. Steiner Rudolf. Hlavní body sociální otázky. Baltazar, 1993. Steiner Rudolf. Idea sociální trojčlennosti. Michael, 2000. Chelčický Petr. O trojím lidu. Melantrich, 1940. Semler Ricardo. Podivín. PeopleComm, 2011. Mészáros Peter a tým. Sociální podnikání - 10 úspěšných příkladů z Evropy. Nový Prostor, 2008. Rist Michael. (2000). Trojčlennost a svoboda člověka. Fabula. Banáš Jozef. Zastavte Dubčeka!. Euromedia Group , 2009.

Požadavky

Kurz bude hodnocen na základě dvou kritérií:(1) aktivní přístup, tzn. nejrůznějšími způsoby přispívat v průběhu kurzu (diskuze, sdílení úvah/pozorování, práce v menších skupinách, otázky, prezentace atd.); (2) prezence.

Garant

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.

Vyučující

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.