Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Krize naší doby jako projev vývoje (KPE / ETP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / ETP - Krize naší doby jako projev vývoje, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jednotlivé symptomy krize, zmítající celou naší planetární společností, jsou velice dobře viditelné prakticky v každé oblasti lidské činnosti, ať už jde o filozofii, náboženství, umění, vědu, vzdělávací systém, politiku, ekonomii anebo ekologii. Vzhledem na rozsah a naléhavost téhle krize je však poměrně udivující, že tak enormní socio-kulturní pohyb není středobodem zájmu a reflexe na všech společenských úrovních, a to dokonce ani ve svých nejzjevnějších aspektech (hrozba eminentního ekonomického a ekologického kolapsu, energetická a potravinová krize). V ještě vyšší míře to platí o problémech spojených s hlubšími procesy činnými v lidském vědomí, které díky svému subtilnímu rázu celkem unikají obecní pozornosti.Ve snaze o celistvější uchopení pozadí globální krize si společně projdeme hlavními dějinnými křižovatkami kulturního vývoje západní civilizace, kdy se postupně formovali pozitivní i negativní aspekty našeho současného chápání světa. Přiblížíme si světa-náhledové perspektivy typické pro období antiky, středověku a novověku, a ukážeme si nejen to, jak úzce je provázané vnímání světa s vnímáním sebe samého, ale i to, jak je možné toto vnímání rozšířit tak, aby dokázalo harmonicky pojmout množství zdánlivě protichůdných dílčích pohledů a spojit je do jedné komplexní perspektivy.

Získané způsobilosti

Kurz studentům zprostředkuje hlubší porozumění subtilním procesům činným na pozadí krize a ulehčí jejich participaci na zdárném překonání této krize ? ta je totiž možná jenom v rozsahunašeho pochopení hlubších příčin tvořených jemným předivem nespočetných, vzájemně přepojených faktorů. Tento kurz studenty naučí rozlišovat mezi různými podvědomě přijímanými ideami, kterými jsou vystaveni od nejranějšího dětství, a zároveň jim ukáže, jak v ideách, které k nim v různé formě přicházejí, vnímat reálné síly formující kulturní a společenské struktury. Důraz přitom bude kladen na rozvoj samostatného uvažování a na důležitost vlastní světonázorové orientace jako výchozího bodu pro celostní myšlení, cítění a rozhodování.

Literatura

Richard Tarnas. The Passion of the Western Mind. Ballantine Books (elektronická verze dostupná v slovenském překladě) , 1993. Fritjov Capra. Bod obratu. Dharmagaia, 2002. Ken Wilber. Stručná historie všeho. Triton, 2010.

Požadavky

Kurz bude hodnocen na základě dvou kritérií:(1) aktivní přístup, tzn. nejrůznějšími způsoby přispívat v průběhu kurzu (diskuze, sdílení úvah, práce v menších skupinách, otázky, atd.); a (2) psaná esej reflektující obsah kurzu (2-3 strany). Každé kritérium odpovídá polovině známky.

Garant

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.

Vyučující

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.Mgr. Vladimír Lobotka, M.A.