Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální politika (KPE / EU4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / EU4 - Regionální politika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Téma 1 - Úvod (Týden 1)Téma 2 - Regionální politika EU: historický vývoj, hlavní principy, aktéři, reformy a cíle RP,regionální rozvoj (Týden 2)Téma 3 - Strategické dokumenty pro aplikaci regionální politiky Evropské unie v České republice(Týden 3)Téma 4 - Příprava projektu I: projektový cyklus, SWOT, LFA a logframe (Týden 4, 5 a 6 )Téma 5 - Příprava projektu II: elektronická žádost ? popis projektu, analýza poptávky, personálnízajištění projektu, rozpočet projektu (Týden 7 a 8)Téma 6 - Příprava projektu III: elektronická žádost ? horizontální témata, udržitelnost a dopadyprojektu (Týden 9 a 10)Téma 7 - Příprava projektu IV: finanční analýza projektu ? finanční toky, typy nákladů, výpočetkriteriálních ukazatelů, citlivostní analýza, CBA (Týden 11)Téma 8 - Příprava projektu V: administrace a řízení projektu (Týden 12)

Získané způsobilosti

Po absolvování kursu by měli být posluchači schopni kriticky zhodnotit fungování regionální politiky EU; analyzovat a zhodnotit její podstatu a význam; orientovat se v problematice implementace této politiky, včetně problematiky projektové přípravy u projektů strukturálních fondů EU.Schopnost pracovat s odbornými českými i cizojazyčnými texty.Schopnost aplikace přípravy a řízení projektů SF EU.

Literatura

Baun, M. - Marek, D. (eds). EU Cohesion Policy After Enlargement. London, 2008. Marek, D. - Kantor, T. Příprava a řízení projektů strukturálních fondů Evropské unie. Brno, 2009. Bache, I. The Politics of European Union Regional Policy. Multi-Level Governance or Flexible Gatekeeping? . Sheffield, 1998. Rumford, Ch. European Cohesion? . London, 2000. http://kpes.upol.cz/. Lukáš. Z. Regionální a strukturální politika EU. Praha, 2000. Wokoun, R. Strukturální fondy jako hlavní nástroj regionální politiky EU. Praha, 1998. Martin, R. The Regional Dimension in European Public Policy. London, 1999.

Požadavky

Semináře jsou povinné, jakož i četba a další příprava zadaná na každý z nich. Je tolerována jedna absence v semináři. Účast v tomto kursu předpokládá pravidelnou práci s informacemi na oficiálním serveru EU (www.europa.eu.int) a serverech centrálních orgánů ČR (www.strukturalni-fondy.cz; www.mmr.cz , www.mfcr.cz, www.mze.cz, www.mpsv.cz; www.msmt.cz; atd.).Podmínkou k úspěšnému zakončení kurzu je vypracování modelového projektu v elektronické i tištěné podobě, který splňuje náležitosti pro ERDF nebo ESF.

Garant

doc. Mgr. Daniel Marek, Ph.D.