Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cvičení 12 smyslů člověka pod širým nebe (KPE / FHD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / FHD - Cvičení 12 smyslů člověka pod širým nebe, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prostřednictvím tvořivých a experimentálních technik a postupů se budeme zabývat jednotlivými smysly. Tematicky budeme vycházet od jednoho smyslu a z tohoto pohledu nahlédneme vždy i smysly ostatní. Zážitky z práce v přírodě, z kontaktu s živly, z osobních i z interaktivních cvičení ve skupině vyjádříme v tělesné i symbolické rovině (hudba, zpěv, tanec, pohyb, klid, poetický text, malba). Z analytické pozice pak podrobíme naše zkušenosti reflexi a v dialogu, v diskuzi, si pojmenujeme obecné poznatky. Společně budeme sdílet osobní zkušenosti týkající se možností posouvání hranic lidského potenciálu a definujeme individuální i společnou vizi kroků v tomto směru.

Získané způsobilosti

Seminář rozvíjí kompetence samostatného myšlení a získání nástrojů k uchopování celistvosti světa vlastním poznáváním. Studenti zakusí a rozliší vlastní autentické poznávání od stereotypů a přesvědčení nevědomě přebíraných od svých blízkých či od společnosti. Osvojí si proaktivní přístup poznávajícího a ujasní si své místo v interakci s vnějším světem i hranice, na kterých se s ním stýkají. Z pozice tvůrce si pojmenují způsob, jak svět ovlivňují a jak do něj chtějí vstupovat a přispívat. Seminář podpoří otevřenost studentů poznávacímu experimentu a uvolnění od rigidních či vágních přesvědčení, která mu brání v posouvání za to, co ze zvyku považuje za své hranice.

Literatura

Krajhanzl, J. Ekopsychologie: psychologie pro časy environmentálních problémů. Sedmá generace, č. 5, s. 3., 2008. Slavík, Jan. Artefiletika. Praha: Karolinum, 1997. Soesman, A. Dvanáct smyslů. Brány duše. Praha: Fabula, 2009. Komenský, J.A. Labyrint světa a ráj srdce. Lakoff, G.; Johnson, M. Metafory, kterými žijeme. Brno, 2002. Kühlewind, G. Od normálního ke zdravému vědomí. Praha: Fabula, 2009. Steiner, R. Příroda a člověk z pohledu duchovní vědy. Praha: Fabula, 2007. Šicková-Fabrici, Jaroslava. Základy arteterapie. Praha: Portál, 2002.

Požadavky

Očekává se aktivní a otevřený postoj k vlastnímu zkoumání i k účasti na skupinové reflexi procesu po dobu celého semináře.

Garant

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.

Vyučující

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.