Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fundraising (KPE / FUN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / FUN - Fundraising, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studentům je na úvodní hodině předložen seznam konkrétních možností na zpracování fundraisingového modelového projektu. Účastníci mají též možnost zpracovat projekt dle vlastního námětu, který je ovšem nutno konzultovat s vyučujícím, a to do třetího týdne kurzu. Počet modelových projektů, respektive pracovních skupin je odvozen od počtu frekventantů kurzu. Rozdělení studentů do skupin probíhá na prvním semináři.Výstupem z modelového projektu je vedle písemné zprávy o rozsahu maximálně pěti normostran (10% celkového hodnocení) také ústní prezentace projektu spojená s power-pointovou prezentací (40% celkového hodnocení). Odevzdání písemného zpracování a přednesení ústní prezentace probíhá na závěrečném setkání kurzu.

Získané způsobilosti

Hlavním cílem tohoto kurzu je seznámit jeho účastníky s teoretickými a praktickými základy fundraisingu. Student si osvojí znalosti o principech fundraisingu, získá přehled o fundraisingových metodách a typech fundraisingových zdrojů. Cílem je přiblížit účastníkům kurzu možné fungování alokace a získávání finančních prostředků a jejich praktické využití na mnoha úrovních především neziskového sektoru. Jedním z hlavních cílů kurzu je umožnit studentům získat znalosti a dovednosti, které budou moci využít v budoucnu v praxi v oblastech, kde se fundraisingu využívá (jako např. občanská sdružení, nadace a nadační fondy, obecně prospěšné společnosti apod.).

Literatura

Guerin, Wilfred L. et al. A Handbook of critical approaches. Oxford, 1992. Fundraising ? několik málo pravidel a strategií [online]. Dostupné na: http://tandem.adam.cz/section.php?seid=32 . Marková, H. Finanční zdroje pro neziskové organizace, fundraising 96. Praha: Asociace Brontosaura, 1996. Poláčková, Z. Fundraisingové aktivity; jak získat finanční prostředky od místní komunity. Praha: Portál. http://kpes.upol.cz/. Slauková, L. Kde najít na internetu interní informace užitečné pro fundraising [online]. Dostupné na: http://nno.ecn.cz/index.stm?apc=nN1x1--&x=220242 . Hannagan, T. J. Marketing pro neziskový sektor. Praha: Management Press. Pešta, Karel. Některé právní otázky získávaní a poskytování finančních prostředků a jiných výhod neziskovými organizacemi. Praha: České centrum fundraisingu. Čepelka, O. Průvodce neziskovým sektorem Evropské unie I. Liberec: Omega. Hyánek, V. a kol. Rozbor financování nestátních neziskových organizací z vybraných veřejných rozpočtů. Nadace Via. Clarke, S., Botting, N. a Norton, M. The Complete Fundraising Handbook. London: Directory of Social Change. Ženíšek, K. Základní metody fundraisingu [online]. Dostupné na: http://www.mladez.sdb.cz/brozurky/Fundraising.doc. Ledvinová, J. a Pešta, K. Základy fundraisingu aneb jak získat peníze na prospěšnou činnost. Praha: ICN.

Požadavky

Účast ve výuce (max. 2 absence)Aktivní vystupování na semináři 25%Modelový projekt: Práce v teamu 25%, Obhajoba projektu 50% (40% ústní prezentace, 10% písemné zpracování)

Garant

Mgr. Eva Kubešová

Vyučující

Mgr. Adis Šaranović