Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filozofie živého těla (KPE / FZT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / FZT - Filozofie živého těla, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Budeme se zabývat karteziánským modelem světa, který konceptuálně oddělil tělo od vědomí, jeho rolí pro rozvoj technologie a jeho pozicí v současné kultuře. Následně se přesuneme k fenomenologické kritice tohoto modelu a myšlence jednoty duše a těla. V kurzu se zaměříme na klasické formulace těchto východisek v dílech velkých filosofů, o kterých budeme následně diskutovat. Od účastníků se předpokládá chuť formulovat a diskutovat, nikoli však předchůdné znalosti.

Získané způsobilosti

Kurz nabízí studentům možnost reflektovat kulturní předsudky v pojímání živého těla a teoretický základ pro vymezení vůči technokratickému myšlení v jeho zjevných i skrytých formách. Prohlédnutí těchto předsudků pak může vést k větší důvěře k tělesnému prožívání a osvobodit zkušenost z navyklých konceptuálních rámců.

Literatura

Descartes, Husserl, Merleau-Ponty.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je aktivní účast v diskusích.

Garant

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Puc