Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Globální finanční krize (KPE / GFK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / GFK - Globální finanční krize, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz začína vysvetlením základných ekonomických koncepcií: účtovania majetku, merania blahobytu, finančnými trhmi, inflácie a vyhodnocovania investícii. Bezprostredne pokračuje vysvetlením nedávnej hostórie ekonómie počnúc bublinou dotcom a hypotekárnej bubliny.Dopad krízy bude pozorovaný na makro úrovni aj na vplyve na bežných obyvateľov.Posledná časť kurzu vysvetlí monetizáciu dlhu, krachy na trhoch a opíše scenáre budúceho vývoja.

Získané způsobilosti

Kurz bude poskytovať účastníkom vedomosti základných koncepcií ekonomiky a financií. Študenti po kurze by mali byť schopní vyhodnotiť riziko a výnosy finančných investícií. V širšom kontexte získajú účastníci porozumenie spoločnosti a jej ekonomického správania, obzvlášť v turbulentných časoch.

Literatura

https://en.wikipedia.org/wiki/Balance_sheethttps://en.wikipedia.org/wiki/Financial_crisis_of_2007?2010http://en.wikipedia.org/wiki/Pensionhttps://en.wikipedia.org/wiki/Return_on_equityhttps://en.wikipedia.org/wiki/Subprime_mortgage_crisisFerguson, Niall. Ascent of Money: A Financial History of the World. Penguin Press, 2008. Kindleberger, Charles P., Robert Aliber. Manias, Panics, and Crashes: A History of Financial Crises. Wiley, 6th edition, 2010. Krugman, Paul. (2008). Return of Depression Economics and the Crisis of 2008. W. W. Norton.

Požadavky

Kurz bude hodnocen na základě dvou kritérií: (1) účast a aktivní přístup, tzn. nejrůznějšími způsoby přispívat v průběhu kurzu (diskuze, sdílení úvah/pozorování, otázky, atd.) - 70%; (2) prezentace - 30%

Garant

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.

Vyučující

Ing. Dušan Doliak, M.A.