Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Instituce Evropské unie (KPE / IEU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / IEU - Instituce Evropské unie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod (Týden 1)____________Téma 1 (Týden 2) - Úvod do evropské integraceTéma 2 (Týden 3) - Dynamika evropské integrace: teoretické perspektivyTéma 3 (Týden 4 a 5) - Institucionální rámec EU: Evropská komiseStudijní týden (Týden 6)Téma 4 (Týden 7 a 8) - Institucionální rámec EU: Evropská rada a Rada ministrůTéma 5 (Týden 9) - Institucionální rámec EU: Evropský parlament a Evropský soudní dvůrTéma 6 (Týden 10) - Nadnárodní versus národní: členské země a ochrana národních zájmůTéma 7 (Týden 11) - Politická agenda v EUZápočtový týden (Týden 12)

Získané způsobilosti

Porozumění politickým procesům probíhajícím v Evropské unii (EU); čeho (ne)může být v rámci EU dosaženo a proč; jak EU a její jednotlivé instituce fungují; jakým způsobem členské státy hájí své zájmy; jaká politika je v EU možná a uskutečnitelná a v čí prospěch pracuje; jaké jsou její limity; jakým způsobem vlády, byrokratické elity a veřejnost ovlivňují politické procesy v EU; proč je EU tak výjimečná v porovnání s jinými mezinárodními organizacemi; jaké je zastoupení České republiky v jednotlivých institucích EU. Schopnost pracovat s odbornými cizojazyčnými texty.Schopnost kritické analýzy problematiky EU.

Literatura

Richardson, Jeremy (ed.). European Union: Power and Policy-Making. London, 2006. Hayes-Renshaw, F. a Wallace, H. (eds). The Council of Ministers. London, 2006. Nugent, Neil. The European Commission. London, 2000. Peterson, J. a Shackleton, M. (eds). The Institutions of the European Union. Oxford, 2006. Stevens, Anne a Stevens, Handley. Brussels Bureaucrats? The Administration of the European Union. London, 2000. Wallace, Helen, Pollack, Mark a Young, Alasdair (eds). Policy-Making in the European Union. Oxford, 2010.

Požadavky

Semináře jsou povinné, jakož i četba zadaná na každý z nich. Povolena je pouze jedna omluvená absence v semináři. Kromě zadané četby se od účastníků kursů očekává pravidelná práce s texty na následujících serverech: http://www.euractiv.com; http://www.euobserver.com; http://www.europa.eu.int; http://www.economist.com.Výsledná známka bude reflektovat dílčí požadavky následujícím způsobem: esej (40%), test (40%) a prezentace (20%).

Garant

Mgr. Markéta Šůstková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Markéta Šůstková, Ph.D.