Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dny kreativních impulsů (KPE / IFS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / IFS - Dny kreativních impulsů, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Správy Rímskeho klubu poukazujúce na limity ?hraníc rastu? sú celkom jednoznačným varovaním pred hrozbou celosvetovej katastrofy. To isté sa však nedá povedať aj riešeniach predostretých touto skupinou ?elitných mysliteľov?. Predmetom našich diskusných stretnutí preto budú témy ako: kríza a systémová zmena, stratégia trvalo udržateľného života, alternatívne scenáre globalizácie, projekt OSN Milénum 2000, filozofia, politika a pedagogika budúcnosti (holizmus a ekologický bod obratu v diele Fritjofa Capru, nová svetonáhľadová perspektíva v diele Richarda Tarnasa a Kena Wilbera), atď.

Získané způsobilosti

Kurz sa študentom usiluje sprostredkovať vhľady a znalosti, které pre nich budú užitečnými pomôckami pri snahe o udržiavanie a rozširovanie orientácie v súčasnej dynamickej a mimoriadne komplexnej době. Dôraz bude kladený na dôkladné teoretické základy, ktoré budú doplnené o konkrétne praktické príklady. Spojením oboch těchto prvkov budú študenti schopní zmysluplnejšej a inteligentnejšej participácie na premenách, před kterými stojíme nielen jako jednotlivci, ale aj jako celá spoločnosť.

Literatura

Capra, Fritjof. Bod obratu. DharmaGaia, 2002. Diamond, Jarred. Kolaps. Proč společnosti zanikají a přežívají. Academia, 2008. Capra, Fritjof. Skryté súvislosti. Vyd. Spolku slov. spisovateľov, 2010. Wilber, Ken. Stručná historie všeho. Triton, 2010. Sheldrake, Rupert. Tao přírody. Gardenia, 1994. Tarnas, Richard. The Passion of the Western Mind. Ballantine Books, 1993.

Požadavky

Kurz bude hodnotený na základe dvoch kritérií:(1) aktívny prístup (diskusia, zdieľanie úvah, práca v menších skupinách, otázky, atd.(2) prezentácia vlastného projektu. Každé kritérium zodpovedá polovici hodnotenia.

Garant

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.

Vyučující

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.Mgr. Vladimír Lobotka, M.A.