Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Izraelsko-palestinský konflikt (KPE / IPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / IPK - Izraelsko-palestinský konflikt, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky volitelného předmětu sleduje vývoj, aktéry a dynamiku izraelsko-palestinského konfliktu, jakožto podmnožiny konfliktu izraelsko-arabského, od počátku 20. století po současnost.Program přednášek předmětu: 1. Britská politika v mandátu Palestina, ideologie sionismu, diverzifikace sionistického hnutí, arabský nacionalismus; 2. Situace po roce 1945, vyhlášení státu Izrael a první arabsko-izraelská válka; 3. Šestidenní válka, Jom Kippurská válka a jejich důsledky; 4. Okolnosti dohod z Camp Davidu; 5. Izraelská invaze do Libanonu, příčiny a důsledky první intifády; 6. Blízkovýchodní mírový proces v 90. letech, Dohody z Oslo; 7. ?Oslo II? a zbržďování mírového procesu v druhé polovině 90. let; 8. Druhá intifáda, éra Ariela Šarona; 9. Současnost, perspektivy.Semináře kurzu se podrobněji zabývají jednotlivými fenomény, jež vyvstanou z přednášek. Každý seminář zahajuje prezentace skupiny studentů na zadané téma, následná seminární diskuse napomáhá studentům rozvinout si kritický a nezaujatý přístup k problematice.Okruhy seminářů: 1. Politický a stranický systém státu Izrael; 2. Problematika výstavby židovských osad na okupovaných územích; 3. Role USA v řešení konfliktu; 4. Palestinské uprchlické tábory; 5. Role EU při řešení konfliktu; 6. Palestinské a židovské teroristické organizace; 7. Situace Palestinců v pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu ? srovnání; 8. Fragmentace izraelské společnosti; 9. Role ortodoxních náboženských stran v izraelské politice; 10. Voda - blízkovýchodní ?modré zlato?.

Získané způsobilosti

Orientace v problematice izraelsko-palestinského konfliktu, pochopení charakteru, dynamiky, aktérů, dimenzí a uplatněných metod řešení jednoho z nejvážnějších a nejsledovanějších etnonacionalistických konfliktů současnosti, jehož dynamika významně ovlivňuje také dění v jiných částech světa. Schopnost objektivně a kriticky zhodnotit, mediálně často účelově dezinterpretovanou a zjednodušovanou, podstatu a průběh konfliktu a vhodnost metod pro jeho řešení. Kurz může studentovi posloužit jako odrazový můstek pro hlubší studium blízkovýchodní problematiky, problematiky islamistického terorismu či metod řešení konfliktů ve světě.

Literatura

LAHAV, Yehuda. : Odvrácená tvář palestinsko-izraelských vztahů. Praha, G plus G, 2006. KROPÁČEK, Luboš. Blízký východ na přelomu tisíciletí - Dynamika přeměn v muslimském. CHAPMAN, Colin. Čí je země zaslíbená? Pokračující krize mezi Izraelem a Palestinci. Praha, Volvox. SACHAR, Howard. Dějiny státu Izrael. Praha, Regia 1999. ČEJKA, Marek. Encyklopedie Blízkovýchodního terorismu. Brno, Barrister a Principal 2007. INTROVIGNE, Massimo. Islámský terorismus ve svaté zemi. Praha, Vyšehrad 2003. ČEJKA, Marek. Izrael a Palestina: Minulost, současnost a směřování blízkovýchodního konfliktu. GILBERT, Martin. Izrael: Dějiny. Praha, BB Art, 2002. OZ, Amos. Jak vyléčit fanatika. Praha, Paseka 2006. ČEJKA, Marek. Judaismus a politika v Izraeli. Brno, Barrister a Principal 2009 (3. vydání). MENDEL, Miloš. Náboženství v boji o Palestinu ? judaismus, islám a křesťanství jako ideologie. KRUPP, Michael. Sionismus a stát Izrael: historický nástin. Praha, Vyšehrad 1999.

Požadavky

Účast na povinných seminářích (max. 2 neomluvené absence), přednesení prezentace, úspěšné absolvování závěrečného zápočtového testu.

Garant

Mgr. Hynek Melichar

Vyučující

Mgr. Hynek Melichar