Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Italský politický systém (KPE / IPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / IPS - Italský politický systém, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. TÝDEN: ÚVOD DO PROBLEMATIKY2. TÝDEN: ITALSKÝ POLITICKÝ SYSTÉM: FÁZE FORMOVÁNÍ3. TÝDEN: FAŠISTICKÁ ITÁLIE4. TÝDEN: ITALSKÁ PRVNÍ REPUBLIKA: SPECIFIKA tzv. SLOŽITÉ DEMOKRACIE5. TÝDEN: ITALSKÁ PRVNÍ REPUBLIKA: LOGIKA PARTITOKRACIESeminář: ANNI DI PIOMBO OLOVĚNÁ LÉTA6. TÝDEN: ITALSKÁ TRANZICE: PŘÍČINY A PRŮBĚHSeminář: NOVÍ AKTÉŘI: LIGA SEVERU7. TÝDEN: DRUHÁ ITALSKÁ REPUBLIKA: VOLBY 1994Seminář: NOVÍ AKTÉŘI: ALLEANZA NAZIONALE8. TÝDEN: Studijní týden9. TÝDEN: DRUHÁ ITALSKÁ REPUBLIKA: VOLBY 1996 A VLÁDA OLIVOVNÍKUSeminář: FAKTOR BERLUSCONI A FORZA ITALIA10. TÝDEN:2001-2006: BERLUSCONIHO VLÁDASeminář: PROBLÉM ÚSTAVNĚ-INSTITUCIONÁLNÍCH REFOREMNa cestě k federalizaci11 TÝDEN:COSA NOSTRA: tzv. METODA FALCONESeminář: MAFIE-SPOLEČNOST-POLITIKA12. TÝDEN: Přednáška a Seminář: TŘETÍ REPUBLIKA? VOLBY 2006 A 200813. TÝDEN: TEST

Získané způsobilosti

Cílem kurzu je orientace studentů v hlavních charakteristikách a specifikách italského politického systému. Těžiště přednášek spočívá v objasnění významných rysů italské tzv. První republiky, jejího vzniku, formování a fungování stranického systému, dále období italské tranzice, která je odstartována krizí italských politických stran a institucí a následně je vedena snahou o jejich reformu. Období tzv. Druhé republiky je objasněno v souvislosti s předchozím vývojem politického a stranického systému, prostor je věnován proměnám institucionálního a ústavního rámce. V průběhu seminářů jsou sledovány dílčí otázky, které jsou relevantní k hlavním tématům přednášek a doplňují komplexní obraz politického systému a jeho proměny. Proto se pozornost soustředí například na problematiku korupce a organizovaného zločinu, posilování pozice italské justice a její vyvrcholení tzv. akcí Čisté ruce, otázku regionálních politických stran a specifika strany Ligy Severu v návaznosti na probíhající reformní decentralizační procesy na úrovni ústavy.

Literatura

COTTA, Maurizio - VERZICHELLI, Luca. Political Institutions in Italy. Oxford, 2007. KUNC, Jiří. Politické systémy v re/konstrukci. Praha, 2000. BĚLOHRADSKÝ, Václav. Italská cesta k většinové demokracii. In: Možnosti úpravy či reformy volebního systému v ČR. Sestavil: Michal Klíma. Praha, 1999. GINSBORG, Paul. Italy and Its Discontents 1980-2001. London, 2001. BUFACCHI, Vittorio - BURGESS, Simon. Italy Since 1989. Events and Interpretations. London, 2001. ECO, Umberto. Poznámky na krabičkách od sirek. Praha, 2008.

Požadavky

Podmínkou úspěšného absolvování kurzu je účast v seminářích (povoleny jsou maximálně dvě neomluvené absence), znalost základní, doporučené literatury a seminárních textů, prezentace na zadané téma, která je podmínkou udělení zápočtu, a úspěšné vykonání písemné zkoušky.

Garant

Mgr. Markéta Šůstková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Markéta Šůstková, Ph.D.