Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Izraelský politický systém (KPE / IZPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / IZPS - Izraelský politický systém, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vznik Státu Izrael a kořeny blízkovýchodního konfliktu / Válka o nezávislost a formování izraelské armády2. Společné charakteristiky arabsko-izraelských válek / Počátek problému židovských osad3. Základy politického a stranického systému státu Izrael / Zformování izraelské pravice a volby 19774. Vztahy mezi politikou a armádou v Izraeli a koncept centrality národní bezpečnosti / "Parachuting" generálů do politiky, Ženy v armádě5. Demografické trendy v izraelské společnosti / Vliv ultra-ortodoxní komunity na dění ve státě6. Počátky blízkovýchodního mírového procesu a jeho geografické dopady / Mírový proces z Osla7. Izraelská politika na přelomu milénia / Unilaterální stažení Izraele z Gazy, Strana Kadima8. Život na palestinských územích - rozbor politické, ekonomické a bezpečnostní situace / Palestinské uprchlické tábory9. Politické a ekonomické problémy současného Izraele / Současná politická situace a stav mírového procesu

Získané způsobilosti

- Schopnost hlouběji analyzovat specifický izraelský politický a stranický systém a jeho vliv na podobu konfliktu a mírového procesu na Blízkém východě.- Hlubší pochopení problematiky jednoho z nějkomplikovanějších internacionalizovaných konfliktů současného světa.

Literatura

Shamir, M. et al. Kadima ? Forward in a Dealigned Party System. Tel Aviv, 2006. Quandt, W. B. Peace Process: American Diplomacy and the Arab-Israeli Conflict since 1967. 2005. Mahler, G. Politics and Government in Israel: The Maturation of A Modern State. 2011. Čejka, M. Judaismus a politika v Izraeli. Brno: Společnost pro odbornou literaturu - Barrister & Principal, 2009. ISBN 9788087029398.Mendel, M., & Pospíšilová, H. Náboženství v boji o Palestinu: judaismus, islám a křesťanství jako ideologie etnického konfliktu. Brno: Atlantis, 2000. ISBN 8071081892.Arian, A. Politics in Israel: the second generation. Chatham: Chatham House, 1989. ISBN 0-934540-80-2.Mearsheimer, J.; Walt S. The Israel Lobby and US Foreign Policy. Londýn, 2008. Bar-Siman-Tov, Y. The Israeli-Palestinian Conflict: From Conflict Resolution to Conflict Management. New York, 2007.

Požadavky

Účast ve výuce:Přednášky jsou nepovinné. Semináře jsou povinné a možné jsou pouze dvě neomluvené absenceza semestr; každá další absence musí být oznámena vyučujícímu nejpozději 48 hodin předem a musíbýt řádně zdůvodněna.Kritéria pro úspěšné absolvování kurzu:? Pravidelné sledování jednoho z hlavních blízkovýchodních zpravodajských serverů aaktivní účast na semináři? Akceptování seminární práce o rozsahu 2000-2500 slov na jedno ze zvolených témat ? Úspěšné absolvování závěrečné písemné zkoušky

Garant

Mgr. Hynek Melichar

Vyučující

Mgr. Hynek Melichar