Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jak dobře myslet (KPE / JDM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / JDM - Jak dobře myslet, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je orientován prakticky, přičemž v minimální míře poskytuje také teoretické zázemí a ukotvení dané problematiky. Teoretická část kurzu se opírá o deBonův model vnímání jako samoorganizujícího se systému a současný neuro-kognitivní výzkum. Tento doplníme o úvahy o myšlení inspirované především Heideggerem a Deleuzem.Praktická část kurzu se zaměří na osvojení si metody šesti myslitelských klobouků a laterálních technik Edwarda deBony. Metoda šesti myslitelských klobouků rozlišuje šest různých modelů myšlení: myšlení zaměřeno na fakty, myšlení emocionální, logické myšlení pozitivní a naopak kritické, myšlení tvořivé a nakonec myšlení řídící myšlení. Pokud se naučíme tyto pozice odlišovat, nebudeme myslet vše najednou a můžeme tak jednotlivé typy myšlení produktivně rozvinout. Z metod laterálního myšlení se podíváme na úvodní techniky náhodného vstupu a generování alternativ.

Získané způsobilosti

Výsledkem kurzu bude v nejlepším případě sjednání odstupu vůči myšlenkovým procesům, které se v nás obvykle dějí samovolně a netematizovaně, což nám umožňuje tyto procesy řídit a prověřit vzorce, které jsme možná převzali zvenčí. Účastníci kurzu se také naučí odlišovat různé podoby myšlení a posoudit, jaký typ myšlení je vhodný pro danou situaci. Teprve odlišení různých modelů myšlení a uvědomění, jakým způsobem právě myslím a co tím sleduji, umožňuje využít potenciál myšlení naplno. Rozvoj kompetence "dobře myslet" je dlouhodobou záležitostí, předkládaný kurz poskytuje pouze úvod do problematiky a taky několik tipů a technik, jak dále na rozvíjení myšlení pracovat.

Literatura

De Bono, E. "Jak funguje naše vnímání". In: De Bono, E., 1998. Pravdu mám já, určitě ne ty. Praha:Argo. De Bono, E. (1997). Šest klobouků aneb Jak myslet. Praha:Argo. De Bono, E. (1990). Lateral Thinking. London: Penguin Books. De Bono, E. (1998). Pravdu mám já, určitě ne ty. Praha:Argo.

Požadavky

Pro plnohodnotné absolvování kurzu jsou potřebné tři věci: (1) aktivní přístup, tzn. přispívání do diskusí, sdílení úvah/pozorování, práce ve dvojicích a menších skupinách, otázky, atd. (2) přispívání do praktického nácviku myslitelských technik vlastními tématy (nápady na projekty, studijní témata, situace vyžadující rozhodnutí, atd.) (3) krátká písemná reflexe v polovině kurzu - téma bude upřesněno

Garant

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Milena Fridmanová