Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Může být sebevražda řešením? (KPE / JSB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / JSB - Může být sebevražda řešením?, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Na příkladech jednotlivých kulturních epoch budeme pozorovat vztah jedince i společnosti k lidskému životu. Bude hovořeno o obětních rituálech, o trestech smrti, i o obětování života za ideu. Studenty bude navržen seznam hodnot lidského života a důvodů, proč jej smysluplně žít. Budou hledány i důvody, za jakých okolností je možno sebevraždu akceptovat. Bude pracováno na otázce euthanasie ? asistované sebevraždy ? a jejího etického dopadu. Bude zvažováno skutečné ?právo? jednotlivce na zničení vlastního života.

Získané způsobilosti

Ve studentech bude oživeno vědomí základních lidských hodnot a probuzen aktivní vztah k vědomí hodnoty každého jednotlivého lidského života.

Literatura

PLATÓN. Euthyfrón. Oikoymenh, 2005. PLATÓN. Kritias. Oikoymenh, 2005. RITCHIE George, G., SHERRILLOVÁ Elizabeth. Návrat ze zítřka. Poznání, 2006. SENECA Lucius Annaeus. O krátkosti života. Ludvík Bradáč, 1927. PLATÓN. Obrana Sokratova. Oikoymenh, 2005. MASARYK Tomáš Garrigue. Sebevražda hromadným jevem společenským moderní osvěty. Masarykův ústav Akademie věd ČR , 2002.

Požadavky

Aktivita myšlení, pádnost argumentů, schopnost jejich prezentace a prezence na kurzu.

Garant

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.