Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komparativní politologie (KPE / KP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / KP - Komparativní politologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Společnost a důvěra v politiku2. Ekonomické podmínky demokratického vládnutí3. Strany v dnešní Evropě4. Sociální kapitál a demokracie5. Pravicový extremismus6. Vládní nestabilita7. Úloha osobností v politice8. Institucionální podmínky demokratického vládnutí9. Problémy českého politického systému10. Defekty postkomunistického státu

Získané způsobilosti

Kurz komparativní politologie seznamuje studenty s oblastí politické vědy, která se dnes prakticky stala jejím sub-oborem založeném na komparativní metodě. Kurz se soustředí na vybraná stěžejní témata komparativních analýz. Stranou ponechává témata, kterým jsou věnovány samostatné povinné kurzy. Kurz se nejprve věnuje komparativní metodě v politicko-vědním výzkumu. Seznamuje studenty s významnými pracemi světových autorů, s přednostmi a příčinami častého použití komparativní metody. Zabývá se i limity, možnými riziky a příklady nesprávné aplikace komparativní metody. Těžiště kurzu pak spočívá v detailním studiu vybraných témat komparativních analýz: Politické strany a stranické systémy, zájmové skupiny a systémy zprostředkování zájmů, exekutivní tělesa - prezidenti, premiéři, vlády, charakter legislativních orgánů, prvky přímé demokracie, koalice, opozice, státní administrativa, politické chování a politická kultura.

Literatura

http://www.kpes.upol.cz/besmart/modules/courses/files/26.pdf.

Požadavky

Otázky vycházející z četby: Každý posluchač pro každý seminář zformuluje na základě seminární četby dvě otázky, které vycházejí z dané problematiky, doplňují další informace, kritizují autorovo stanovisko atp. Student by v nich měl prokázat znalost a kritickou reflexi četby. Každá z těchto otázek či zamyšlení bude mít rozsah alespoň pět vět. Vytištěné otázky pak na konci semináře odevzdá vyučujícímu. Cílem těchto otázek je, aby studenti prokázali porozumění seminárním textům. Vedení semináře: Na úvodní přednášce si každý student vybere jeden seminář, na němž bude odpovědný za vedení semináře. Zkouška: zkouška probíhá ústní formou a ověřuje znalost přednášek a povinné četby. Aktivita v semináři: Posluchač je povinen pravidelně číst a být schopen kriticky hodnotit zadanou povinnou četbu. Očekává a hodnotí se aktivní účast v seminárních diskusích.

Garant

doc. PhDr. Tomáš Lebeda, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Karel Kouba, Ph.D.doc. PhDr. Tomáš Lebeda, Ph.D.