Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní bezpečnost (KPE / MB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / MB - Mezinárodní bezpečnost, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvodní hodina(syllabus, reading allocation, assignments, final exam)Úvod do současného stavu oboru mezinárodní bezpečnost. Základní termíny a koncepty.Reading:- Nye J., Jr., ?Redefining National Interest?- Freedman, L., ?International Security: Changing Targets?Vývoj konceptu bezpečnosti.Terorismus.Případová studie: fenomén černých vdov.Současné výzvy oboruPřípadová studie: Írán a otázky mezinárodní bezpečnosti.Případová studie: Systém protiraketové obrany.Energetická bezepčnostPřípadová studie: energetická bezpečnost Evropy.Bezpečnostní otázky České republiky.Social securityZbraně a zbrojení. Zbraně hromadného ničení.Případová studie: Zbraně hromadného ničení v dnešním světě, režimy kontroly zbrojení.Ekonomická bezpečnost.Quest lecture by Jan Macháček, Respekt.czReading:- Kolodziej, E. A., Economic liberalism and Marxism. Kolodziej, E. A. (2005), pp. 175-224.Scénáře tzv. divokých karet.Quest lecture by Dr. Miloš Balabán, Centrum pro sociální a ekonomické strategie, FSV UK.FINAL EXAM

Získané způsobilosti

Cílem kurzu je seznámit studenty s hlavními tendencemi a vývojem oboru mezinárodní bezpečnost. Po absolvování kurzu by se měli studenti orientovat v základní literatuře oboru a být schopni diskutovat aktuální i klasická témata oboru.

Literatura

Buzan, B., Waever, O., De Wilde, J. Bezpečnost. Nový rámec pro analýzu. 2005. Collins, A. Contemporary Security Studies. 2007. http://kpes.upol.cz/. http://kpes.upol.cz/. http://kpes.upol.cz/courses.php?mode=detail&course=KPE-BP. Rojčík, O., Vilímek, P. Lidská práva - globalizace ? bezpečnost. 2007. - Buzan, B., Waever, O., De Wilde, J. Security: A New Framework for Analysis. 1998. Kolodziej, E. A. Security and International Relations. 2005.

Požadavky

Závěrečná známka je kombinací: účast na seminářích, diskuse (10%)esej (40%)závěrečný test (50%)Příprava na seminář je povinná.PREENTACE - podmínky prezentace jsou následujícíc: na počátku semestru/kurzu si student vybírá téma, které poté již nemění (prezentace často skupinového charakteru, je nutno pracovat v týmu). Témata prezentací budou vždy představena na počátku semestru, resp. obsažena v sylabu.ESEJE - esej činí 40 procent hodnocení kurzu. Po studentech je vyžadován esej o minimálně 2000 slovech; povinné je zařazení použité literatury a zdrojů, používání citační normy (vizte požadavky katedry) a esej musí odpovídat akademickému standardu. Na počátku je zařazen abstrakt.ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA - PÍSEMNÝ TEST:-- se bude konat na konci semestru ve zkouškovém období a otázky na tento test budou pečlivě vybrány z probrané látky a zadané literatury.

Garant

Mgr. Markéta Žídková

Vyučující

Mgr. Hynek Melichar