Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie a kvalitativní metody (KPE / MKM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / MKM - Metodologie a kvalitativní metody, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je tematicky členěn do dvou okruhů. V prvním jsou definovány základní pojmy související s výzkumným procesem (zejm. typy proměnných, techniky sběru a analýzy dat, problém operacionalizace), představena metodologie jako nauka o výzkumných metodách a pozornost je věnována principům pro vytváření a ověřování vědeckých hypotéz a problematice kauzality. Ve druhém okruhu jsou podrobněji analyzovány hlavní kvalitativní metody srovnávacího empirického výzkumu v politologii. Je zde kriticky představena problematika jednopřípadových studií, které představují dominantní analytickou metodu v české politologii, dále pak otázka srovnávacích metod. Problém užití srovnávacích metod je diskutován i na základě metodologických problémů a předpokladů výzkumného užití tzv. Millových metod (metoda shody a rozdílu).

Získané způsobilosti

1. Schopnost formulovat vlastní výzkumný plán.2. Scchopnost kriticky hodnotit existující výzkum.3. Analytické dovednosti.

Literatura

Landman, Todd. Issues and Methods in Comparative Politics: An Introduction. Routledge, 2003. Kouba, Karel. Metody a výzkumný proces v politologii.? Pp. 31-49 in Pavla Dočekalová a Kamil Švec (eds.). Úvod do politologie. Praha, 2010.

Požadavky

1. Seminární prezentace.2. Písemný test.3. Pravidelná četba povinné literatury.

Garant

Mgr. Karel Kouba, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Karel Kouba, Ph.D.