Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mít nebo být: Učení Ericha Fromma (KPE / MNB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / MNB - Mít nebo být: Učení Ericha Fromma, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Nosní osou Frommových děl je idea svobody, která se podle něj do lidské mysli promítá dvěma způsoby: na jedné straně jako lidské usilování o její dosažení a na straně druhé jako zoufalá snaha o její vytěsňování (nejčastěji volenými formami úniku jsou autoritářské tendence projevující se buď snahou o ovládání druhých lidí ? ve Frommově terminologii sadismus ? nebo naopak podrobování se ? masochismus). Fromm tuhle druhou odezvu pokládal za krajně nepřirozený, patologický fenomén, kterého dopad na vztahy člověka k jeho kulturnímu, sociálnímu a environmentálnímu prostředí jsou ničivé. Prostřednictvím rozboru Frommova pozdního díla To Have or To Be? (Mít nebo být?) se budeme snažit zkoumat ty aspekty aktuálního odcizení člověka, které jsou způsobené materialismem. Na sérii kazuistických studií si ukážeme propastní rozdíly v perspektivách informovaných dvěma základníma módy ? módem mít a módem chtít ? a následně se pokusíme vytvořit modelovou studii uspořádání společnosti, které by vytvářelo vhodné podmínky pro všestranný a harmonický rozvoj všech individuálních daností

Získané způsobilosti

Studenti budou v průběhu kurzu vedeni k živému pochopení toho, že základní přerod vedoucí k řešení různých individuálních i společenských problémů spočívá především na nich samotných, na jejich ochotě vzdát se závislosti na vlastnění v prospěch posílení přirozené empatie vůči druhým lidem a přírodě.

Literatura

Fromm, Erich. Mít, nebo být?. Aurora, 2007.

Požadavky

Kurz bude hodnocen na základě míry aktivního přístupu, tzn. na základě různých forem studentova přispívání k průběhu kurzu (diskuze, sdílení úvah/pozorování, práce v menších skupinách, otázky, atd.)

Garant

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.

Vyučující

prof. Gaudenz Assenza, Ph.D.Mgr. Diana Hověžáková